Aanslagen hadden grote impact op toerisme in Vlaanderen

De aanslagen van 22 maart hebben een grote weerslag gehad op het toerisme in onze regio. Dat blijkt uit de cijfers van Toerisme Vlaanderen en Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA).
door
Belga
Leestijd 1 min.

Vlaanderen klokte vorig jaar af op 29.088.000 toeristische overnachtingen, een daling van 5,6% tegenover recordjaar 2015. In het Brussels gewest was de klap nog veel heftiger, met een vijfde minder overnachtingen. Het waren vooral de buitenlandse toeristen die wegbleven. Zo kwamen er 25% minder Amerikaanse en 45% minder Japanse bezoekers naar onze regio. Binnenlandse toeristen waren minder afgeschrikt door de aanslagen. De Belgen boekten vorig jaar slechts 0,4% minder overnachtingen in Vlaanderen.

“Formidabele veerkracht”

“De aanslagen van 22 maart vonden ook nog eens plaats in het midden van het traditionele boekingsseizoen”, zegt minister Weyts, waardoor de impact bijzonder groot was. De laatste maanden van 2016 zag de sector het stilaan beter gaan. Zo was er in december een stevige groei bij bijvoorbeeld bezoekers uit Frankrijk (40%), Spanje (45%) en Denemarken (50%).

De Hotelbarometer bevestigt die trend. In januari en februari lag de bezetting in de Vlaamse hotels boven de 50%, cijfers die beter zijn dan tijdens dezelfde periode in 2016 en 2015.

“De toeristische sector heeft een formidabele veerkracht”, zegt Weyts. “De weg naar een volledig herstel is nog lang, maar de eerste stappen zijn gezet. Onze toeristische troeven en onze toeristische sector blijven ijzersterk.”