Aanslagen Brussel - Verkeerde "man met het hoedje" overweegt klacht in te dienen voor mishandeling

Aanslagen Brussel - Verkeerde "man met het hoedje" overweegt klacht in te dienen voor mishandeling

Fayçal Cheffou, de man die eerst verkeerdelijk werd aangezien voor de "man met het hoedje", overweegt klacht in te dienen tegen de federale politie en de gevangenis van Vorst. Volgens Cheffou werd hij tijdens zijn detentie, van 24 maart tot en met 28 maart, mishandeld door de politie en in de gevangenis. Enkel als zijn inverdenkingstelling opgeheven wordt, zal hij geen klacht indienen. Cheffou werd op donderdag 24 maart omstreeks 18.00 uur opgepakt vlakbij de gebouwen van het federaal parket omdat de speurders er op dat moment van uitgingen dat hij de "man met het hoedje" was die na de aanslag van 22 maart uit de luchthaven Brussels Airport was kunnen ontkomen. Vier dagen later, op 28 maart, werd de man al vrijgelaten maar hij bleef wel in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en poging tot terroristische moorden.

Volgens Cheffou kreeg hij in de 41 uren dat hij vastgehouden werd in de lokalen van de federale gerechtelijke politie (FGP) in de Koningsstraat niets te eten. Een politieman zou hem wel een flesje water en twee bananen gegeven hebben. Cheffou zegt ook dat hij in elkaar geslagen werd en een deel van de nacht naakt moest doorbrengen. Ook bij zijn overbrenging naar de gevangenis zou hij geslagen en bedreigd zijn. In de gevangenis zou er in zijn eten gespuwd zijn en zouden de cipiers hem opzettelijk wakker gehouden hebben.

Volgens de woordvoerder van de federale politie zijn de veiligheidsmaatregelen voor terreurverdachten wel strenger, maar krijgen ook zij driemaal daags eten. Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen, verduidelijkt dan weer dat de cipiers 's nachts de gevangenen niet wakker maken.

bron: Belga