Aanslagen Brussel - De Block haalt uit naar verzekeraars

Aanslagen Brussel - De Block haalt uit naar verzekeraars

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft fors uitgehaald naar verzekeraars die volgens haar veel te lang talmen met het vergoeden van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart. Verzekeraars bij naam noemen, deed ze niet. "Bijna een jaar na de aanslagen is minder dan vijftien procent van de geraamde schade vergoed. En van slechts achttien procent van de mensen die een dossier konden indienen, is het dossier al volledig behandeld", hekelde De Block. "De verzekeraars laten deze mensen in de kou staan." De Block noemt het getreuzel van de verzekeraars "niet normaal" en "ontolereerbaar". "Door die administratieve mallemolen en door zo lang te moeten wachten, zijn deze mensen een tweede keer slachtoffer."

Volgens de Open Vld-minister verstoppen de weerspannige verzekeraars zich achter de nationale solidariteit. "Het is niet de staat die in de plaats zal treden van de verzekeraars, zij moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen", klonk het.

De Block deed haar uitspraken tijdens de bespreking van haar wetsontwerp rond een statuut voor terreurslachtoffers in de Kamer. Op dat wetsontwerp dook woensdag nog kritiek op van de slachtofferverenigingen, die het statuut onvoldoende vinden. Al gingen hun opmerkingen minstens deels ook over het slachtofferfonds, dat eigenlijk los staat van deze tekst.

De fractieleiders in de Kamer spraken woensdag af om de verdere bespreking voorlopig 'on hold' te zetten, in afwachting van de afronding van de werkzaamheden van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen. Die hoopt tegen eind april met haar eindrapport te kunnen komen.

De slachtofferverenigingen hadden ook gevraagd om gehoord te worden over het wetsontwerp van De Block en haar N-VA-collega Steven Vandeput. Maar na een gênante procedureslag van zowat drie uur tussen meerderheid en oppositie - en in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de slachtofferverenigingen - is beslist dat dit alvast niet zal gebeuren voor eind april.

bron: Belga