Aanslag op politie verijdeld

Aanslag op politie verijdeld

Precies één jaar na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo probeerde een man met een slagersmes het politiekantoor van Barbès, nabij Montmartre in het achttiende arrondissement, binnen te vallen. De man droeg een bomvest, maar die was nep. Dat bevestigen het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Franse openbaar ministerie. De politie zou de man doodgeschoten hebben toen hij een agent probeerde aan te vallen. Volgens buurtbewoners klonken er een viertal schoten. Het motief van de dader is nog niet bekend. Hij riep wel 'Allah Akbar' tijdens het incident en had een papier bij zich met daarop de beeltenis van de IS-vlag en een boodschap in het Arabisch. Volgens de tekst was het de bedoeling om «de doden in Syrië te wreken». Volgens een bron dicht bij het onderzoek zou hij in het verleden trouw hebben gezworen aan de leider van IS.

Diefstal

Het zou het gaan om een 20-jarige man die in de Marokkaanse stad Casablanca is geboren. Volgens de Franse televisiezender BFM TV was hij bij de politie al bekend wegens een diefstal in 2013 in het zuiden van Frankrijk. De man zei toen Sallah Ali te heten en geen vaste verblijfplaats te hebben. Toen werden tijdens zijn arrestatie vingerafdrukken genomen, die in een gespecialiseerde databank zijn bewaard. Hierdoor kon het lichaam worden geïdentificeerd.

Groot alarm

Meteen na het incident was er groot alarm in Parijs, maar toen deed nog het gerucht van een bommengordel de ronde. Straten in de omgeving werden afgesloten door de politie, maar op sociale media verschenen al snel foto's. Hierop is te zien hoe de man roerloos op de grond ligt, terwijl de robot voor de ontmanteling van explosieven zijn lichaam onderzoekt. Omwonenden werd gevraagd binnen blijven. Uit voorzorg werden twee scholen ontruimd. Ook werden een aantal metrolijnen in de buurt van het incident stilgelegd. De verijdelde aanslag veroorzaakte lange files in de buurt.

Het parket van Parijs heeft een onderzoek opgestart dat gaat over «poging tot moord op personen in een openbare functie met een terroristische link».

Foto AFP / A Polonyi