Aanslag Jordanië - Vier daders doodgeschoten

De veiligheidsdiensten hebben vier daders doodgeschoten van de aanval nabij een toeristische site in Jordanië. Dat meldt staatspersagentschap Petra zondagavond. Gewapende mannen hadden tien mensen gedood: een Canadese toeriste, twee Jordaanse burgers en zeven agenten. Dertig anderen, onder wie twee buitenlanders, raakten gewond. De groep gewapende mannen viel zondag op verschillende plaatsen agenten aan in de buurt van een twaalfde-eeuwse kruisvaardersburcht. Ze gijzelden ook een tiental personen in de burcht. Persagentschap Reuters citeert een persbericht van de autoriteiten waarin staat dat de vier aanvallers automatische wapens bij zich hadden. Daarnaast werden grote hoeveelheden explosieven, wapens en explosievengordels in beslag genomen, aldus de autoriteiten, die meldden dat de bezetting van de burcht na een vuurgevecht van uren tussen de aanvallers en de veiligheidsdiensten.

De aanslag werd nog niet opgeëist, en ook de autoriteiten geven geen informatie over de identiteit van de daders en melden ook niet of ze deel uitmaken van een bepaalde groepering. Dat kan er volgens Reuters op wijzen dat de daders geen aanhangers van terreurgroep Islamitische Staat zijn, maar wel leden van stammen die wraak willen nemen op de staat.

Jordanië is een nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten en een lid van de door de VS geleide internationale coalitie die Islamitische Staat bestrijdt in Syrië en Irak. Het land wordt gezien als een rustpunt in de woelige Arabische wereld, hoewel er in het verleden ook al aanslagen waren van islamistische groepen. De toeristische sector is erg belangrijk in het land.

bron: Belga