Aanbod niet geldig in uw land? EU onderzoekt webshops

Aanbod niet geldig in uw land? EU onderzoekt webshops

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar e-commercepraktijken in drie sectoren om na te gaan of consumenten tegengehouden worden om te profiteren van een grensoverschrijdend aanbod. Het gaat om de hotelsector, games en elektronica. De Commissie gaat na of Asus, Denon & Marantz, Philips en Pioneer de EU-regels hebben overtreden door voor onlinehandelaars de mogelijkheden in te perken om zelf de prijzen te bepalen voor onder meer huishoudtoestellen, notebooks en hifiproducten. Veel onlinewinkels gebruiken prijsstellingssoftware die de prijzen automatisch aanpast aan die van belangrijke concurrenten, waardoor de impact van de restricties groot kan zijn.

Wat de games betreft, neemt de Commissie afspraken tussen Valve, de eigenaar van distributieplatform Steam, en vijf uitgevers van games onder de loep. In dat onderzoek gaat het om praktijken van geoblocking, waarbij bedrijven consumenten beletten om digitale content aan te schaffen wegens hun locatie of het land waar ze verblijven.

Over de hotels kreeg de Commissie klachten van klanten. Dat onderzoek spitst zich toe op afspraken tussen de grootste touroperators (Kuoni, REWE, Thomas Cook en Tui) en hotels (Meliá Hotels). Europa wijst erop dat hotels en touroperators klanten niet mogen discrimineren op basis van hun locatie. "De betrokken afspraken bevatten mogelijk clausules die klanten discrimineren op basis van hun nationaliteit of hun land van verblijf. Daardoor zouden klanten dan niet alle beschikbare kamers in een hotel te zien krijgen of hotelkamers niet tegen de beste prijzen kunnen boeken", klinkt het.

bron: Belga