Aalst: N-VA houdt alle opties open

In Aalst houdt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) alle mogelijkheden open om een rechtse coalitie op de been te brengen. N-VA steeg bij de verkiezingen 2 procentpunt en kijkt naar CD&V en Open Vld, die beiden hebben verloren. Maar indien morgen geen vooruitgang geboekt wordt in de coalitiegesprekken, komen mogelijk andere partijen aan zet. Of Vlaams Belang, dat zondag ook forse winst boekte, dan wordt aangesproken? "In het leven is niets uitgesloten", zegt D'Haese. Morgen zitten N-VA, Open Vld en CD&V opnieuw aan tafel om een rechtse bestuurscoalitie te vormen. D'Haese wil een inhoudelijke klemtoon leggen op veiligheid en geeft aan dat over mandaten nog niet is gesproken. Sinds zondag zijn CD&V en Open Vld aan zet maar de gesprekken leveren tot vandaag nog geen stabiele meerderheid op.

Inhoudelijk moeten voor N-VA knopen doorgehakt worden om gevoelige thema's als de verhoging van politiecapaciteit, bijkomende bestuurlijke macht voor de burgemeester en een streng taalbeleid uit te stippelen. D'Haese geeft aan de huidige formatiegesprekken te willen afronden met CD&V en Open Vld. Maar indien dat niet lukt komen andere partijen in beeld. Vlaams Belang, dat ook winst boekte, moet dan duidelijkheid scheppen over het standpunt rond enkele thema's voor het kan onderhandelen.

D'Haese ziet bovendien nog mathematische opties in Aalst, zoals nieuwe gesprekken met het verliezende LijstA, dat nu mee bestuurt. "Al verlaten we dan wel het rechtse signaal van de kiezer", aldus de burgemeester. Bovendien vertegenwoordigt N-VA met CD&V 22 van de 43 zetels in de Aalsterse gemeenteraad, een meerderheid waarvoor Open Vld strikt genomen niet nodig is.

Zo een nipte meerderheid zou evenwel erg gevoelig zijn voor dissidente stemmen en lijkt niet onmiddellijk werkbaar.

bron: Belga