8 films en hun choquerende waargebeurde verhalen.

Frank Abignale, een jonge oplichter (gespeeld door Leonardo Di Caprio), verdiende ooit echt miljoenen met cheques die hij zelf maakte. Een FBI agent achtervolgde hem tot Abignale gevat werd. Later wordt hij een FBI-adviseur en helpt net de misdrijven te voorkomen die hem zo rijk maakten.

American Gangster

American Gangster

In deze film neemt Denzel Washington de rol van Frank Lukas op zich, een crimineel die een misdaad-imperium uitbouwde vanuit Harlem, New York. Alles financierde hij door heroïne die hij direct importeerde vanuit Zuid-Oost Azië. De echte Lukas ontkent wel dat hij drugs vervoerde in de kisten van de dode Amerikaanse soldaten die huiswaarts gestuurd werden vanuit Vietnam. Ook zegt hij nooit te hebben geklikt bij de politie, iets wat het personage in de film wel uitgebreid doet.

Goodfellas

Goodfellas

De klassieker van Martin Scorcese laat enkele momenten weg uit Henry Hill's leven, maar de New Yorkse gangster was wel lid van de Lucchese-familie. Daar maakte hij carriere en deed hij onder mee meer de Air France-overval en de moord op Billy Batts.

Zodiac

Zodiac

De 'Zodiac Killer', die in de jaren zestig en zeventig zeven jongeren vermoordde is nog steeds niet geïdentificeerd, maar deze film van David Fincher focust zich meer op het leven van de onderzoekers dan op dat van de crimineel. De zaak verteert de journalist (en auteur van het boek waarop de film gebaseerd is) Robert Graysmith tot het punt dat hij zijn job en zijn vrouw verliest.

Foxcatcher

Foxcatcher

De recente film met Steve Carell, Channing Tatum en Mark Ruffalo dramatiseert de relatie tussen John du Pont en twee worstelaars die leefden op zijn domein in Foxcatcher. In de film schiet hij uiteindelijk een van de broers dood. Du Pont is effectief veroordeeld voor moord, maar de details over zijn verstandhouding met de twee broers verschillen. Zo leefden ze bijvoorbeeld nooit samen op het domein.

American Hustle

Hustle

De namen van de personages en verschillende details mogen dan wel verschillend zijn, maar de grote lijnen zijn wel juist. De FBI maakte gebruik van een zwendelaar om politici op omkoperij te betrappen. Ook verkleedden ze een man als Arabische sjeik om de verdachten op heterdaad te kunnen betrappen.

Bernie

Bernie

Jack Black speelt Bernie Tiede, een charmante begrafenisondernemer in Cartago, Texas. Hij raakt bevriend met een veel oudere maar steenrijke weduwe, Marjorie Nugent. Hun relatie loopt stroef en hij vermoord haar en verstopt ze in de diepvriezer. De film leunt sterk aan bij de feiten. Na de film uit kwam werd Bernie vrijgelaten, doordat bewijs opdook waaruit bleek dat hij misbruikt werd toen hij een kind was en zijn woede-uitspatting ging gepaard met de controlerende Nugent.

The Wolf of Wall Street

Wolf

De saga over de witteboordencriminaliteit die Leonardo Di Caprio weer net geen oscar opleverde is gebaseerd op waargebeurde feiten uit de memoires van Jordan Belfort. Het boek is wel gewelddadiger dan de film, maar de grote lijnen worden wel nageleefd.