7.500 pendelende Vlamingen stappen over op de fiets

7.500 pendelende Vlamingen stappen over op de fiets

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeert 2,2 miljoen euro uit het Pendelfonds in projecten die pendelaars uit de auto moeten lokken. Door die steun kunnen 9.000 werknemers voortaan duurzamer gaan pendelen. Zowat 7.500 van hen maken de overstap naar de (elektrische) fiets. Dat heeft de N-VA-minister vandaag bekendgemaakt. De laatste oproep van het Pendelfonds, het fonds dat duurzaam woon-werkverkeer subsidieert, was volledig toegespitst op fietsprojecten. "De fiets wint stilaan terrein in het woon-werkverkeer, mede dankzij de fors opgevoerde investeringen in fietsinfrastructuur", aldus Weyts. "Nu moeten er ook binnen de bedrijven extra stimulansen komen voor de fiets. Er moeten meer werknemers de fiets op."

De N-VA-minister verdeelt nu 2,2 miljoen euro over 55 projecten in heel Vlaanderen. Met dat geld investeren de bedrijven onder andere in de aankoop van bedrijfsfietsen, de installatie van oplaadpunten voor elektrische fietsen, de bouw van beveiligde fietsenstallingen en het plaatsen van doucheruimtes.

Dankzij de subsidies kunnen ongeveer 9.000 werknemers straks duurzamer gaan pendelen. Zowat 7.500 van hen kunnen overstappen op een (elektrische) fiets of speed pedelec. De anderen worden gestimuleerd om te carpoolen of over te stappen op het openbaar vervoer.

"Iedereen heeft de mond vol over bedrijfswagens, maar wij investeren in bedrijfsfietsen", zegt Weyts. "Dit zijn concrete projecten die mensen verleiden om de auto ook in het woon-werkverkeer te ruilen voor de fiets."

bron: Belga