7 tips om je webcam te beschermen tegen hackers

7 tips om je webcam te beschermen tegen hackers

Van smartphones tot tablets en notebooks, zowat elk apparaat dat we gebruiken heeft tegenwoordig een camera. Je hebt mogelijk al verhalen gehoord of gelezen van mensen wiens webcam gehackt werd. Onze webcams zijn niet veilig, misschien kijkt er wel iemand mee terwijl je dit artikel leest.

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om jezelf te beschermen tegen dit soort afluisterpraktijken die we graag even op een rijtje zetten voor je.

1. Simpel: bedek de webcam

Soms moet je de oplossing niet te ver zoeken. Als je absoluut zeker wil zijn dat niemand meekijkt via je webcam, gebruik dan plakband om je webcam af te plakken. Als je liever geen residu op uw camera wil na de plakband te hebben verwijderd, vouw de plakband dan dubbel of gebruik een pleister, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zelfs de beste hacker in de wereld kan geen plakband verslaan.

Op Nos.nl vind je een doe-het-zelf  webcamafschermer die je thuis gewoon kan printen en uitknippen, alles wordt stap voor stap uitgelegd. Als je bereid bent om geld uit te geven kan je gebruik maken van een privacy shield.

2. Doe je laptop toe

Als je liever je webcam niet afdekt, maak er dan een gewoonte van je laptop toe te doen als je hem niet gebruikt om er zeker van te zijn dat niemand meekijkt.

3. Scan regelmatig

Gebruik regelmatig een malwarescanner om je computer vrij te houden van schadelijke software. Wij raden Malwarebytes aan, een effectieve scanner die bovendien gratis is. Er zijn natuurlijk nog talloze andere gratis malwarescanners.

4. Gebruik een firewall

Een firewall is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat je webcam niet gehackt wordt. Een firewall controleert het internetverkeer op illegitieme communicatie. Een zeer goede hacker kan dit omzeilen, maar het zorgt voor voldoende bescherming tegen de meeste aanvallen.

5. Blijf alert

De meeste webcams hebben een extern lampje dat aangeeft wanneer de webcam aanstaat. Als dat lichtje brandt zonder dat je zelf je webcam gebruikt, is er iets mis.

6. Update firmware

Firmware is software die in de hardware geprogrammeerd is. Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste software hebt voor je webcam zodat je veilig bent voor kwetsbaarheden in de originele programmatie van de webcam.

7. Vermijd het openen van e-mailbijlagen van onbekende bronnen

Als ja een e-mail krijgt van iemand die je niet kent die een bijlage bevat, denk dan twee keer na voordat u deze opent. De kans dat de bijlage webcam-gerelateerde malware bevat is reëel.

Zelfs e-mail van een vriend of kennis is niet altijd te vertrouwen, de bijlage zou malware kunnen bevatten zonder dat de verzender dit weet of de e-mailaccount van de verzender zou gehackt kunnen zijn.