6.000 vrijwilligers laten bootjes te zee voor Waterfront

6.000 vrijwilligers laten bootjes te zee voor Waterfront

6.000 vrijwilligers hebben vandaag tussen de vaargeul van Oostende en die van Zeebrugge 3.000 kleine bootjes te water gelaten met een vredesboodschap. Ze deden dat in het kader van Waterfront, het herdenkings- en participatieproject van de provincie West-Vlaanderen. Ook koning Filip liet een "boot-schap" achter aan de kust van Wenduine. Waterfront is het laatste grote participatieproject binnen GoneWest, het cultureel herdenkingsprogramma van de provincie. Voor dit laatste project deed de provincie een oproep om 6.000 vrijwilligers te verzamelen. Die werden makkelijk gevonden. Samen lieten ze 3.000 bootjes te water in de Noordzee, ter herdenking van de oorlogsslachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog gesneuveld zijn op zee, een vaak vergeten gebeurtenis.

Op de bootjes, getagd met een naam van een van de gesneuvelde soldaten, lieten ze een "bootschap" achter. Ook koning Filip en de gouverneur-generaal van het Gemenebest van Australië, Peter Cosgrove, stuurden bootjes de zee in met een boodschap. De deelnemers mogen de bootjes, die moduleerbaar zijn tot een zitzak, mee naar huis nemen.

Aanleiding van het project waren de gebeurtenissen, exact honderd jaar geleden, voor de Belgische kust. In 1918 was de haven van Oostende en die van Zeebrugge het decor van een bloedige zeeslag waarbij de Britten de bezette havens wilden blokkeren. De missie was geen onverdeeld succes, maar speelde wel mee in het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Naast de bootjes waren er ook artistieke voorstellingen in Oostende, Zeebrugge, De Haan, Bredene en Blankenberge rond het thema oorlog en vluchtelingen, een thema dat nog altijd brandend actueel is. Die duren nog tot 22 uur.

"Het is een fantastisch project geworden. We wilden ook iedereen mee in zee voor dit project", aldus gedeputeerde voor Cultuur Myriam Vanlerberghe (sp.a). "Alles is incidentloos verlopen, wat toch geen sinecure is want de zee en de wind speelden ook een rol. Het was het startschot van onze laatste editie van GoneWest. Heel de zomer lang zijn er nog tal van evenementen waarbij iedereen op zijn eigen manier de Eerste Wereldoorlog en de slachtoffers kan herdenken."

bron: Belga