6 tips van Poppunt en Slongs Dievanongs voor beginnende muzikanten

door
Joris
Leestijd 3 min.

Deze week organiseert t-heater samen met Poppunt de Poppitch-sessies. Tijdens deze sessies krijgen opkomende muzikanten advies van een gevestigde artiest en enkele specialisten. Gisteren vond de Poppitch in het Antwerpse Muziekcentrum Trix plaats. Rapster Slongs Dievanongs gaf er, samen met de experten van t-heater en Poppunt, advies aan diverse muzikanten. Hieronder vind je 6 van hun tips die iedere beginnende muzikant zou moeten onthouden.

1. Promoot jezelf

Als muzikant kan je een beroep doen op diverse professionals die je kunnen promoten. Zo kan een plugger je aan media exposure, waaronder airplay op radiostations, helpen. Dit vraagt echter een hele investering. Daarom is het als beginnend muzikant vaak beter om dit gewoon zelf te doen. Leg rechtstreeks contact met bijvoorbeeld programmatoren van radiostations die bij jouw band passen, via een korte en enthousiaste mail.

2. Bespeel de sociale media

Sociale media vormen een van de belangrijkste kanalen om een publiek op te bouwen. Zorg ervoor dat je opvalt, bijvoorbeeld door videoclips bij je nummer te maken. Video's worden immers veel gedeeld en geliket op sociale media, in tegenstelling tot audiobestanden. Een videoclip hoeft helemaal niet duur te zijn - het kan zelfs gratis. Je kan bijvoorbeeld samenwerken met filmstudenten. Natuurlijk kan je ook gewoon een live-optreden filmen - desnoods een optreden dat je op straat geeft.

3. Verkoop online

We hoeven je niet te vertellen dat het internet een essentieel verkoopkanaal voor popmuziek is. Er zijn talloze webshops, streamingdiensten en andere online platforms waar popmuziek verkocht wordt. Om je muziek op al deze platformen te krijgen, dien je een beroep te doen op ‘aggregatoren' zoals CDBaby en Tunecore. Deze tools zijn niet gratis, maar hanteren meestal wel schappelijke prijzen. Een lijst van de voornaamste aggregatoren, en info over de kostprijs, vind je op de Poppunt-pagina.

4. Bescherm je rechten

Wanneer je zelf muziek schrijft en opneemt, heb je hier in principe automatisch het auteursrecht op. Toch is het een goed idee om je werk te deponeren in een online depot. Op die manier kan je gemakkelijk bewijzen dat jij de schepper en auteur van het werk bent.

5. Bouw speelervaring op

Als beginnend muzikant is het belangrijk om veel speelervaring op te bouwen. Niet alleen in je repetitiekot, maar ook en vooral op openbare plaatsen. Vraag rond in welke café's en jeugdhuizen je de kans krijgt om het podium te bestijgen. Eigenlijk is een podium zelfs niet nodig : je kan ook gewoon op straat spelen. Hiervoor dien je een vergunning af te halen bij de gemeente waarin je wil spelen – de zogenaamde ‘leurderskaart'.

6. Doe en durf

Dankzij de hedendaagse technologie is het maken van popmuziek iets heel laagdrempeligs geworden. Hierdoor zijn er heel veel muzikanten die hopen door te breken, en wordt het steeds moeilijker om in die massa op te vallen. Daarom is het belangrijk om voldoende assertief te zijn: kom buiten met je werk, leg de juiste contacten en onderhandel over je prijzen.

Dinsdag 02/12 is er een Poppitch-sessie in Brussel met Franky van Channel Zero. Woensdag 03/12 is er een sessie in Gent met Jason van Teddiedrum.

Voor nog meer popadvies kan je steeds terecht bij Poppunt en t-heater.