6 producten die werden beschuldigd van racisme

6 producten die werden beschuldigd van racisme

Haribo maakte bekend dat ze bepaalde snoepjes uit de handel gaan halen omdat ze als racistisch worden ervaren. Het gaat om snoep in de vorm van maskers die doen denken aan primitieve Afrikaanse kunst. Maar Haribo is lang niet de enige die aangeklaagd werd voor een 'racistisch' product.

Enkele andere voorbeelden van producten die het woord racisme naar hun hoofd geslingerd kregen:

Zigeunersaus

In de zomer klaagde een Duitse belangenvereniging nog over het feit dat ze zigeunersaus discriminerend vonden. Ze verkiezen de naam pikante saus of paprikasaus, omdat zigeuner onterecht verwijst naar Sinti en Roma.

Negerzoenen en Jodenkoek

Niet alleen zigeunersaus kreeg het hard te verduren, ook voedingswaren als negerzoenen en jodenkoeken staan al lang ter discussie of de naam al dan niet racistisch is.

Huidskleurige verf

Huidskleur staat voor een soort roze tint, maar kan je één enkele kleur plakken op de term huid? Een discussie die ervoor zorgde dat enkele verfmakers een klacht aan hun been hadden voor racisme. Zo klaagde een student rechten het bedrijf Hindustan Pencils aan voor het gebruik van de naam 'huidskleur', en ook een 14-jarige student lapte Universal Color and Chemicals hetzelfde toen hij in zijn school ontdekte dat deze kleur verf gebruikt werd.

Barbies

Drie jaar geleden kreeg de Amerikaanse supermarktketen Walmart een storm aan negatieve reacties over zich heen nadat ze de donkergekleurde barbiepoppen hadden afgeprijst. Een blanke barbie kostte 5,93 dollar terwijl je voor een barbie met een donkere huidskleur 3 dollar betaalde. Walmart reageerde dat de prijsdaling niet met opzet was, maar ze beter hadden moeten opletten om controverse te vermijden.

Quaker

Een geval in hetzelfde schuitje is dat van ontbijtgranen Quaker. Zij besloten om blanke mensen te gebruiken om hun ontbijtgranen met kaneel te promoten, terwijl die met de smaak van bruine suiker door kinderen met een donkere huidskleuren gepromoot werden. Dat schoot velen in het verkeerde keelgat, waardoor het merk onder vuur kwam te liggen.

Ikea Expedit

Elk huishouden telt minstens een kast van Ikea's reeks Expedit, omdat ze voor allerlei dingen - zoals het opbergen van vinyl - handig zijn. Maar wie niet zorgvuldig de instructies volgt, kan wel uitkomen bij een boekenkast dat lijkt op een swastika. Niet meteen de slimste zet van de persoon in kwestie, want het heeft Ikea heel wat miserie gekost.