6 Netflix-documentaires over het klimaat en bewust leven

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft deze week voor de zoveelste keer de noodklok geluid. Al komt die boodschap nauwelijks nog aan, is het nooit te laat om je te verdiepen en actie te ondernemen. Met deze zes Netflix-documentaires over bewust leven en het klimaat zet je een goede eerste stap. 
door
Karsten
Leestijd 1 min.

Het jaarlijkse rapport van de WMO toont de wereldwijde klimaatvoorspellingen voor de komende vijf jaar. Enkele gevolgen van de coronacrisis toonden hoe groot de impact van de mens kan zijn als ze zich inzet voor het klimaat. Al is de strijd nog lang niet gestreden. Deze documentaires zullen je inspireren om voor een andere manier van leven te kiezen. Of ze maken je net bewust van problemen waar je nog niets van af wist.

1. Minimalism

In deze documentaire staat het principe ‘minder is meer' centraal. Verschillende mensen komen aan het woord en bieden een alternatief op het Amerikaanse ideaal dat stelt dat materialisme gelukkig maakt. Een interessante eye-opener.

2. Cowspiracy: The Sustainability Secret

Cowspiracy: The Sustainability Secret is een documentaire uit 2014 en onderzoekt de impact van de veehouderij op het milieu en hoe (Amerikaanse en internationale) milieuorganisaties met die informatie omgaan. Het gaat om organisaties zoals Greenpeace, Rainforest Action Network, Sierra Club en Surfrider Foundation.

3. Chasing Coral

Chasing Coral is de opvolger van Chasing Ice. Er zijn meer dan 650 uren film geschoten om jou een beeld te geven van de prachtige onderwaterwereld op deze planeet, maar ook de verwoesting door het klimaat komt uitgebreid aan bod. Dit is een absolute must-see als je van natuurdocumentaires houdt en je kop niet in het zand steekt als het om het klimaat gaat.

4. The Game Changers

The Game Changers achterhaalt hoe plantaardig eten invloed heeft op het leven en de prestaties van topsporters. Formule 1-coureur Lewis Hamilton en UFC-vechter Conor McGregor werkten mee aan deze inspirerende documentaire. Als je nog denkt dat je vlees nodig hebt voor topsport, denkt daar na deze docu op Netflix anders over.

5. A Plastic Ocean

Wanneer een documentairemaker met eigen ogen ziet hoeveel plastic er in en op de oceanen drijft, besluit hij de impact op de natuur te onderzoeken. Geen vrolijk onderwerp, en de resultaten zijn minstens even verontrustend. Maar het is wel een effectieve manier tot bewustwording.

6. Rotten

Rotten is een documentaire die laat zien wat er écht in je voedsel zit. Per aflevering wordt een onderwerp op objectieve en goed onderbouwde wijze behandeld. Het begint bij een interessante aflevering over bijen en de honingindustrie: de bijensterfte neemt af, maar tegelijkertijd neemt de vraag naar honing ook toe. Een andere aflevering gaat over twee kippenhouders die een goed bedrijf runnen, totdat er plots duizenden kippen sterven door sabotage met de elektriciteit.