56 nieuwe doden, ook aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt verder

56 nieuwe doden, ook aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgt verder

Er zijn 434 nieuwe patiënten opgenomen met COVID-19 in de Belgische ziekenhuizen. Dat maakt dat al 2.152 ziekenhuisbedden ingenomen worden door coronapatiënten, waarvan 474 bedden op intensieve zorgen. Bij de vorige update dinsdag waren dat er respectievelijk 1.859 en 381.

Meer dan 320 mensen liggen aan de beademing. Dat aantal neemt toe, maar er zijn nog voldoende bedden met beademingsapparatuur, zo werd benadrukt op de dagelijkse persconferentie van de FOD Volksgezondheid. "Er zijn nu nog 982 bedden onmiddellijk beschikbaar, maar die capaciteit kan indien nodig nog fors opgedreven worden."

56 doden erbij

Tussen 15 en 24 maart werden al 2.308 patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis en 547 mensen verlieten het ziekenhuis.

Ook de dodentol is verder opgelopen. Er zijn 56 bijkomende overlijdens geteld, wat het totaal op 178 brengt. Sciensano wijst er wel op dat de melding van sterfgevallen enkele dagen kan duren. Er sterven niet enkel coronapatiënten in de ziekenhuizen, maar ook in woonzorgcentra.

Mannen lopen meer risico

Voornamelijk oudere patiënten sterven aan het virus, maar er zijn ook al een aantal mensen jonger dan 65 jaar bij. De patiënten in het ziekenhuis zijn meestal ouderen die al onderliggende aandoeningen hebben, zoals hoge bloeddruk, diabetes of hartaandoeningen.

Volgens viroloog Steven Van Gucht lijken mannen overigens iets vatbaarder voor complicaties en ernstige ziekte dan vrouwen. "Dat zien we ook in het buitenland", zegt hij.