54e editie Amstel Gold Race met drie topfavorieten

Na de Brabantse Pijl op woensdag trekt het peloton zondag naar Nederland voor de Amstel Gold Race. Vorig jaar won de Deen Michael Valgren voor Roman Kreuziger en Enrico Gasparotto. Eerste landgenoot werd toen Tim Wellens op een zesde plaats. De Limburger hoort nu bij de schaduwfavorieten, een titel die ook is weggelegd voor Greg Van Avermaet, Michael Kwiatkowski, Peter Sagan, Michael Matthews en nog een rist andere namen. Topfavoriet is Mathieu van der Poel, samen met het sterke duo van Deceuninck - Quick-Step: Philippe Gilbert en Julian Alaphilippe.

Philippe Gilbert won vorige week zijn vierde Monument met Parijs-Roubaix. De Waalse Monegask treedt ook zondag aan in de Amstel Gold Race, een wedstrijd die hij al vier keer won: in 2010, 2011, 2014 en 2017 en op het parcours waar hij zich tussendoor tot wereldkampioen kroonde in 2012.

Naast Gilbert vaardigt het team ook Julian Alaphilippe af die zich woensdag nog gewonnen moest geven in de sprint tegen Mathieu van der Poel. De Nederlander is topfavoriet in de wedstrijd waar hij zondag zijn debuut maakt. "Ik ben favoriet", besefte hij donderdag ook zelf op een persmoment. "Daar kan ik me in vinden, maar topfavoriet is veel gezegd. Er zijn renners die al meer bewezen hebben. En ze gaan me niet meer zomaar laten rijden. Het zal een lastige wedstrijd worden, de hellingen in de Amstel zijn ook niet te vergelijken met die van in de Ronde van Vlaanderen."

Aan het parcours werd weinig veranderd: de start is niet meer op de Markt in Maastricht, maar op het Vrijthof. Voor de rest zien we eenzelfde finale als vorig jaar: over smallere baantjes en niet langer de Cauberg die allesbeslissend zal zijn. De laatste lus bevat immers enkel nog de Geulhemmerberg en de Bemelerberg. Deze wijzigingen werden doorgevoerd om aanvallers meer kansen te geven.

Naast de drie topfavorieten Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe en Philippe Gilbert staan nog veel renners aan de start die hun voorjaar kleur moeten geven. Greg Van Avermaet bijvoorbeeld, of Peter Sagan. Van Belgische zijde wordt het voorts nog uitkijken naar Tim Wellens, Dylan Teuns en wie weet schudt Oliver Naesen nog iets uit zijn mouw.

Tot slot treden ook enkele nieuwe namen aan in de heuvelklassiekers: Michael Kwiatkowski, Alexey Lutsenko, snelle jongens Michael Matthews en Sonny Colbrelli, man in vorm Maximilan Schachmann, die in de Ronde van het Baskenland drie ritten won, Alejandro Valverde, Romain Bardet en Ronde van Vlaanderen-winnaar Alberto Bettiol.