5 Oost-Europese festivals waar je deze zomer naartoe moet

5 Oost-Europese festivals waar je deze zomer naartoe moet

Tijdens de uitreiking van de European Festival Awards in Groningen ging deze keer niet Tomorrowland lopen met de prijs 'beste grote festival in Europa', maar wel het Servische Exit Festival. Ook de Arctic Monkeys en Daft Punk vielen in de prijzen. Jammer genoeg waren er dit jaar geen Belgen tussen de winnaars.

Opvallend was wel dat de festivals uit Oost-Europese landen aan een grote opmars bezig zijn. Zo kaapte het festival B.my.lake in Hongarije een eerste plaats weg voor 'beste nieuwkomer' en werd FUSION Festival in Roemenië gekroond tot 'beste kleinschalig festival'.

Maar dat zijn lang niet de enige topfestivals die deze landen voor ons in petto hebben. Enkele andere festivals die deze zomer zeker een bezoekje waard zijn in Oost-Europa:

Volt Festival, Hongarije

Volt Festival kan je het best vergelijken met onze eigenste Pukkelpop of het Nederlandse Lowlands. Elk jaar worden er tien podia gevuld met 150 artiesten en lokt het festival meer dan 100.000 bezoekers. Vorig jaar stonden onder andere Queens of the Stone Age en Klangkarussell op de affiche, en voor 2014 bevestigde MGMT hun komst al. Volgens het festival zelf is dit 'de juiste plaats om vriendelijke jongeren te ontmoeten die open-minded zijn'.

Woodstock Festival, Polen

Woodstock Festival wordt georganiseerd door een Pools goed doel dat geld inzamelt voor de technologische moderniseringen in ziekenhuizen. Om alle donateurs te bedanken, besloot de oprichter Jerzy Owsiak, een gratis (!) festival te organiseren. Ondertussen lokken ze zo'n 700.000 bezoekers per jaar, en artiesten zoals The Prodigy, Papa Roach en Damien Marley mochten er het podium al betreden.

Outlook Festival, Kroatië

Voor wie meer houdt van elektronische muziek en liever staat te feesten op het strand of op een boot, is Outlook Festival een betere match. Vijf dagen lang kan je genieten van meer dan 400 dj's die of in en rond het oude fort Punta Christo spelen, of op een van de 48 intieme bootfeestjes komen of ergens op het strand plaatjes staan te draaien.

Balaton Sounds, Kroatië

Ook Balaton Sound richt zich meer op elektronische muziek, maar dan meer op de commerciële namen. Voor 2014 staan onder andere David Guetta en Martin Garrix al op de affiche. Niet getreurd dus als je dit jaar geen kaartje voor Tomorrowland kan bemachtigen, want er zijn nog genoeg evenwaardige alternatieven.

Pohoda Festival, Slovakije

Pohoda Festival kroont zichzelf tot 'het populairste multicultureel openluchtfestival van Slovakije'. Dat vertaalt zich in een line-up waar grote en kleine artiesten uit de meest verschillende genres aan bod komen, en er ook nog plaats is voor kunst en cultuur. Het ligt vlakbij de stad Tren?ín, een van de mooiste steden van het land. Ideaal voor als je een festival wil combineren met een citytrip naar een nog te ontdekken stad.