480 gedetineerden krijgen dit weekend bezoek in Sint-Gillis

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dit weekend zullen 480 gedetineerden in Sint-Gillis opnieuw bezoek kunnen krijgen van hun naasten, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen, vrijdag. Bezoekers moeten zich telefonisch registreren. Ondertussen is twee derde van het personeel opnieuw aan de slag in deze Brusselse gevangenis. "De situatie is aan het normaliseren", zegt Van De Vijver. Na meer dan vijf weken staking zullen de gedetineerden in de gevangenis van Sint-Gillis dit weekend de kans krijgen om opnieuw familie op bezoek te krijgen. De gevangenen werden hier gisterenavond schriftelijk van op de hoogte gesteld.

"Na vijf weken staking is de situatie in Sint-Gillis aan het normaliseren. Dit stelt ons in staat om opnieuw bezoek te organiseren", zegt Van De Vijver. "Zaterdag en zondag zullen in totaal 480 gedetineerden de kans krijgen om familie op bezoek te krijgen. Hiervoor kunnen familieleden zich sinds vandaag telefonisch registreren." In de gevangenis van Sint-Gillis zitten 720 mensen.

Ook dinsdag 7 en donderdag 9 juni voorziet de gevangenis bezoekmomenten. "Het is de bedoeling dat de gedetineerden zaterdag of zondag en dinsdag of donderdag bezoek kunnen krijgen. Inschrijvingen voor dinsdag en donderdag worden wel pas vanaf maandag geregistreerd, nadat de bezoeken van dit weekend geëvalueerd zijn", aldus Van De Vijver, die er nog aan toevoegt dat de bezoekers geen kledij mogen meebrengen.

Ondertussen is twee derde van de ongeveer 70 personeelsleden opnieuw aan de slag gegaan in Sint-Gillis. "Hierdoor zijn douchen, telefoneren en de wandeling vandaag toegestaan."

In Sint-Gillis wordt net zoals in de andere Brusselse en Waalse gevangenissen al sinds eind april gestaakt. Maar Sint-Gillis valt onder de bevoegdheid van de Nederlandstalige gevangenissen. Omdat de Nederlandstalige vakbonden, en de Franstalige liberale vakbond SLFP, afgelopen maandag een akkoord ondertekenden met minister van Justitie Koen Geens, ondersteunen zij de acties niet meer. Hierdoor is voornamelijk het Franstalig personeel nog aan het staken.

bron: Belga