44 Belgische schepen ruimden vorig jaar 2 ton afval uit Noordzee

door
Belga
Leestijd 2 min.

In 2017 hebben 44 Belgische schepen 2 ton afval uit de Noordzee gehaald. Dat meldt staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) naar aanleiding van World Cleanup Day. Het ophalen en aan land brengen van afval past in het project Fishing for Litter. Jaarlijks wordt in de Noordzee ongeveer 20.000 ton afval gedumpt, waarvan bij benadering 75 procent plastics. De staatssecretaris werkte daarom een Actieplan tegen Marien Afval uit en in 2016 sloot hij een akkoord met de vissers om met "big bags" afval uit zee te halen en aan land te brengen, het zogenaamde project Fishing for Litter.

In 2017 werd 2 ton marien afval opgehaald. Dat afval wordt gerecycleerd tot nieuwe producten. "Het marien afval is een groot probleem in de Noordzee en vormt een bedreiging voor fauna en flora. Vissers zijn dagelijks op zee en komen heel wat afval tegen. Daarom besloot ik om samen met hen het probleem aan te pakken. Hun kleine inspanning levert een groot resultaat op", aldus De Backer.

Het verzamelde afval bestaat uit netten, touwen, koorden en rubber. "Door het afval op te halen en te recycleren krijgt het afval een nieuw leven. Daarnaast is er ook een project met duikers voor het ophalen van oude visnetten waar dan tapijten van gemaakt worden, een goed voorbeeld van circulaire economie. Ook wordt continu gezocht naar nieuwe mogelijkheden om de circulaire economie te ondersteunen en kijken we of we de ingezamelde netten kunnen herwerken tot recycleerbare jetons voor grote events", aldus De Backer.

World Cleanup Day is een wereldwijde actie, verspreid over 150 landen. Miljoenen vrijwilligers van over de hele wereld zamelen afval in. Het project werd tien jaar geleden opgestart door de actie "Let's Do It! " in Estland.

bron: Belga