4.000 actievoerders betogen voor pensioenrechten in Gent

In Gent hebben zowat 4.000 actievoerders een optocht gehouden door het stadscentrum tegen de pensioenplannen van de regering Michel. De betoging kwam aan op het Kramersplein, waar vijf ballonnen die de hervormingsplannen symboliseerden werden doorprikt. Zowel de socialistische vakbond ABVV, de liberale vakbond ACLVB als de christelijke vakbond ACV waren talrijk vertegenwoordigd, geflankeerd door een delegatie van de PVDA. De betogers verzamelden deze middag aan de gebouwen van de federale pensioendienst aan de koningin Fabiolalaan in Gent. Ondanks het regenweer hadden de vakbonden zowat 4.000 demonstranten gemobiliseerd, een aantal dat de politiediensten bevestigen. De optocht richting het Kramersplein verliep ordelijk, maar veroorzaakte wel flink wat verkeershinder, onder meer op de Gentse ring.

Bij aankomst verzamelden de actievoerders rond enkele werknemers die getuigden over zware werkomstandigheden. Telkens kregen ze na die getuigenis een puntig voorwerp om de regeringsplannen over de verhoogde pensioenleeftijd, het vervroegd pensioen en de verstrenging van de landingsbaan en SWT te doorprikken. "De regering kiest voor jobs, die winst betekenen voor de bedrijven. Niet voor solidariteit of de sociale zekerheid", klinkt het.

De vakbonden aanvaarden niet dat de pensioenlast onbetaalbaar zou worden indien de hervormingen niet worden doorgevoerd. "Willen we mensen opbranden of willen we loopbanen waarbij mensen waardig oud worden? Dat is een politieke keuze", zegt gewestelijk secretaris Katrien Neyt van ABVV Oost-Vlaanderen.

bron: Belga