25 minuten wandelen per dag vermindert kans op sterven aan kanker

25 minuten wandelen per dag vermindert kans op sterven aan kanker

De American Society for Clinical Oncology (Asco) in Chicago is ‘s werelds grootste conferentie over kanker voor professionelen. Artsen en wetenschappers die bezig zijn met nieuwe onderzoeken in de preventie van kanker kunnen daar hun resultaten laten zien. Een studie toonde aan dat 25 minuten wandelen kan de levenskansen verhogen van mensen die gediagnosticeerd zijn met kanker.

Oefenprogramma van 180 minuten

Voor het onderzoek werden 337 vrouwen onderzocht die onlangs een operatie ondergingen om borstkankertumoren te verwijderen. Vervolgens werden ze in twee groepen opgedeeld.

Aan één van de groepen werd gevraagd om gedurende acht maanden een oefenprogramma van 180 minuten per week te volgen. De anderen kregen een standaard zorgprogramma.

Wandelen is gezond

De patiënten werden tweemaal onderzocht over een periode van acht jaar. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat 5,3% van de vrouwen die meer wandelden, overleden waren. Terwijl 11,5% van de groep die een standaard zorgprogramma had gekregen, niet meer leefden.

Sandra Hayes van de Queensland University of Technology in Brisbane, die de studie uitvoerde, zegt dat wandelen de meest voorkomende vorm van lichaamsbeweging was voor de meerderheid van de patiënten. "Een klein beetje lichaamsbeweging is beter dan niets en hoe meer je het doet hoe beter”, voegt ze eraan toe.