21ste Cultuurmarkt in Antwerpen kreeg thema 'Urban' mee

Zondag vindt in Antwerpen de 21ste Cultuurmarkt van Vlaanderen plaats. Meer dan 170 instellingen en organisaties uit heel Vlaanderen stellen hun programma voor het komende jaar aan het publiek voor. Er worden zo'n 150.000 mensen verwacht. De laatste zondag van augustus is het traditiegetrouw Cultuurmarkt in Antwerpen. Op 25 plaatsen in de stad stellen culturele instellingen en organisaties hun werking en het programma voor het komende seizoen voor aan het publiek. Er worden workshops, optredens en activiteiten georganiseerd voor jong en oud. De organisatie is in handen van Prospekta, een centrum voor kunstcommunicatie in Antwerpen.

Prospekta brengt de verschillende partners samen en zorgt voor de communicatie over het event. "De Cultuurmarkt is inmiddels een deel geworden van ons collectief geheugen", zegt Annik Klaes, directeur van Prospekta. "Alles wat in een stad gebeurt, wordt opgeslagen in de stenen en voegen van het cement, en afgedrukt in de stenen van onze straten en pleinen. Ook welgemeende pogingen van mensen die vooruitblikken en van onze steden leefbare plekken willen maken, door cultuur bijvoorbeeld, worden opgeslagen. Ze kunnen het klimaat bepalen en uiteindelijk een omwenteling veroorzaken."

Het thema voor dit jaar is 'urban'. "De stedelijke cultuur wordt gekenmerkt door enthousiaste ondernemers die hun eigen weg zoeken en zich niet laten tegenhouden door barrières om hun eigen ding te kunnen doen", zegt Luk Lemmens, geputeerde voor Cultuur van de provincie Antwerpen en voorzitter van Prospekta. "Er is in Antwerpen en in alle Vlaamse steden enorm veel talent dat klaar is om kansen te grijpen of gewoon zelf te creëren en om hun kunnen te tonen aan het publiek. Ik hoop dan ook dat heel wat mensen zich vandaag laten inspireren en hier misschien volgend jaar zelf staan om hun project voor te stellen."

De Cultuurmarkt van Vlaanderen is nog tot 18u gratis toegankelijk.

bron: Belga