2017 was een topjaar voor Belgen in de WorldTour

2017 was een topjaar voor Belgen in de WorldTour

Wellens veroverde afgelopen weekend de leiderstrui tijdens de koninginnenrit in China en gaf die nadien niet meer uit handen. De slotrit draaide eens te meer uit op een massaspurt, waarin Fernando Gaviria andermaal zijn snelle benen kon etaleren.

De Colombiaan liet de Italiaan Niccolo Bonifazio en de Nederlander Dylan Groenewegen achter zich, goed voor een vierde ritzege. Wellens behield zijn kloofje van zes seconden op Bauke Mollema en mocht na afloop de eindzege vieren, zoals hij vooraf gehoopt had.

"Geen cadeau"

"Dit betekent veel voor mij», zegt de kopman van Lotto Soudal. «Het is leuk om het jaar met een zege af te sluiten. Ook al was het laat op het seizoen, er stond hier een sterk en gemotiveerd deelnemersveld aan de start. Ik heb de overwinning zeker niet cadeau gekregen."

Dankzij de eindzege maakt Wellens nog een mooie sprong in het eindklassement van de WorldTour. Hij rukt op naar de 21ste plaats en is daarmee de derde Belgische renner van 2017. Enkel Philippe Gilbert (11de) en Greg Van Avermaet (1ste) verzamelden het voorbije jaar meer punten. Die laatste reisde daarom speciaal af naar Guilin, waar de slotetappe aankwam, om tijdens het UCI-gala in de bloemen te worden gezet.

België beste wielerland

Op de erelijst van de WorldTour volgt Van Avermaet zijn grote rivaal Peter Sagan op, die deze keer pas vierde werd. Naast de olympische kampioen eindigden ook Tourwinnaar Chris Froome en Girowinnaar Tom Dumoulin op het podium.

In het ploegenklassement ging de eindzege naar Team Sky, voor QuickStep Floors. Mede dankzij het boerenjaar van Van Avermaet sluit België het landenklassement af op de eerste plaats, voor Italië en Frankrijk.