"2017 mag geen verloren jaar zijn"

"2017 mag geen verloren jaar zijn"

Een van de veelbesproken onderwerpen was de pas goedgekeurde onderwijshervorming. N-VA-voorzitter Bart De Wever haalde trots aan dat zijn partij op de rem heeft gestaan bij de onderhandelingen. "Geef sommigen hun zin en dan zitten alle leerlingen binnenkort tot hun 16 jaar allemaal samen in de richting Wiskunde-Haartooi-Mechanica-Moderne Talen-Latijn-Houtbewerking", sneerde hij.

Wouter Beke (CD&V, foto) benadrukte dan weer dat "2017 geen verloren jaar mag zijn". "Geen jaar van tussentijdse campagnes. Wel een jaar van akkoorden maken, resultaten halen en vooruitgang boeken." Hij pleitte ook voor "meer fatsoen in de politiek".

Het is geen verrassing dat de oppositiepartijen van leer trokken tegen de regering. Sp.a-voorzitter John Crombez is ook in 2017 niet van plan mee te gaan in de besparingslogica van de centrumrechtse regeringen. "Stop met de mensen iets wijs te maken, er is wél een andere keuze."

Ook de Franstalige socialisten waren snoeihard voor de meerderheidspartijen en premier Charles Michel (MR) in het bijzonder. "Charles Michel is de pedalen kwijt", stelde Laurette Onkelinx.

Daarmee reageert ze op uitlatingen van de eerste minister over zijn voorganger Elio Di Rupo. Hij vergeleek het discours van Di Rupo met dat van extreemrechts, noemde hem verzuurd en rancuneus, en oordeelde dat hij haat en verdeeldheid zaait.