2.000 jaar oude boter is nog steeds eetbaar

Een Ierse landbouwer heeft onlangs een vreemde vondst gedaan. De man vond een gigantisch klomp boter in een moeras. De lekkernij zou daar ongeveer 2.000 jaar gelegen hebben en is volgens experten technisch nog eetbaar.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

De klomp moerasboter weegt ongeveer tien kilogram en zat vijf meter diep. Hoewel de vondst opmerkelijk is, is ze zelfs niet ongebruikelijk. Boter werd in Ierland en Schotland vaak begraven om ze bewaren. Het feit dat er geen bescherming was aangebracht, doet experts van het National Museum of Ireland vermoeden dat de boter een religieus offer was. Als het de bedoeling was om de boter later opnieuw op te graven, zou ze waarschijnlijk in dierenhuiden of en houten mand bewaard zijn geweest.

Hoewel het niet de bedoeling was dat de boter bewaard bleef, is ze nog eetbaar. Dat is te wijten aan de natuurlijke omgeving. De combinatie van een lage temperatuur, een hoge zuurtegraad en een gebrek aan zuurstof maken van moerasgrond immers een beschermende omgeving.

"Technisch gezien kan je het spul nog eten, maar we zouden het niet aanrijden," aldus Andy Halpin van het National Museum of Ireland aan Irish Times. De boter zou een kruimelige structuur hebben. Bovendien zou de geur erg indringend zijn en ruiken naar sterke kaas.

De klomp boter zal na koolstofproeven om de exacte leeftijd te bepalen, tentoongesteld worden in het National Museum of Ireland. Een beschermende omgeving zal er daar voor zorgen dat het melkproduct er nog een tijdje tegen kan.

 

Foto Facebook / Cavan County Museum