20 maart eerste etappe voor Reynders en tegenkandidaten

20 maart eerste etappe voor Reynders en tegenkandidaten

Op 20 maart worden de vier kandidaten voor de post van secretaris-generaal bij de Raad van Europa, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), verwacht voor een hoorzitting achter gesloten deuren. Dat werd vandaag vernomen bij de instelling in Straatsburg. De kandidaten moeten hun opwachting maken voor een comité van ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten. Minister Reynders wordt er dus door zijn collega's gehoord, net als zijn Kroatische tegenkandidate Marija Pejcinovic Buric.

Na de hoorzittingen legt het comité op 27 maart de definitieve lijst van kandidaten vast, die wordt overgemaakt aan de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Die zal op zijn beurt voor juni gesprekken plannen met de kandidaten. De volgende secretaris-generaal wordt verkozen op de sessie van 24 tot 28 juni.

Lange tijd zag het er naar uit dat minister Reynders slechts een tegenkandidaat zou hebben: voormalig premier Andrius Kubilius van Litouwen. Maar op letterlijk enkele minuten voor de sluiting van de deadline, dienden zich nog twee gegadigden aan: Pejcinovic Buric en de voormalige Griekse minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyannis.

bron: Belga