194 doden bij mislukte staatsgreep in Turkije

194 doden bij mislukte staatsgreep in Turkije

Het leger verklaarde vrijdagavond rond 22.30 uur dat het de macht had overgenomen over het land. De putschisten, een deel van het Turkse leger, kondigden via de staatszender TRT, die ze eerder hadden ingenomen, een avondklok en een staat van beleg af. Alle vluchten naar de luchthaven van Istanboel werden afgelast en de burgers werden aangeraden om binnen te blijven.

President Recep Tayyip Erdogan riep de Turken echter op om massaal op straat te komen om zich te verzetten tegen de staatsgreep. Daarop kwamen, ook in een aantal landen wereldwijd, zowel voor- als tegenstanders van de president op straat. De chaos in Ankara en Istanboel was groot. Er waren ontploffingen te horen, er werden bombardementen uitgevoerd en overal in de stad weerklonken geweerschoten. De putschisten haalden ook televisiezenders TRT en CNN Türk een tijdlang uit de ether.

Erdogan verzekerde zijn aanhangers zaterdagochtend dat de coupplegers de prijs zwaar zullen betalen en dat hij het leger zou zuiveren van verraderlijke elementen.

bron: Belga, redactie Metro