16-jarige migrant uit Guatemala sterft in VS in hechtenis

16-jarige migrant uit Guatemala sterft in VS in hechtenis

Een 16-jarige jongen uit Guatemala is overleden toen hij in de VS in hechtenis zat nadat hij zonder een meerderjarige de grens was overgestoken. De afgelopen maanden kwamen vaker minderjarigen om in gevangenschap in de VS. De jongen stierf dinsdag nadat hij verschillende dagen verbleef op de intensieve zorg van een kinderziekenhuis, verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken in een mededeling. Er werden geen details gegeven over de identiteit van de jongen, het ziekenhuis of de stad waar hij behandeld werd.

De jongen leek volgens clinici van de grenspolitie geen gezondheidsproblemen te hebben toen hij werd overgebracht naar een opvangcentrum van het ministerie, waar minderjarige migranten worden ondergebracht. De dag nadat hij naar het centrum werd overgebracht, werd de jongen "merkbaar ziek", klinkt het nog in het statement. Hij had koorts, rillingen en hoofdpijn. Het personeel bracht hem naar een eerstehulpafdeling waar hij behandeld werd. Later op de dag mocht hij die afdeling opnieuw verlaten.

Een dag later, op 22 april, ging het weer een pak slechter met de jongeman en hij werd met een ambulance overgebracht naar een andere eerstehulpafdeling. Vervolgens werd hij overgebracht naar de intensieve zorg van het kinderziekenhuis, waar hij verschillende dagen verbleef. Dinsdag stierf hij. Zijn doodsoorzaak wordt momenteel nog onderzocht door het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

De voorbije maanden hebben de autoriteiten de dood van verschillende andere minderjarige migranten in gevangenschap onderzocht nadat hun overlijden heel wat verontwaardiging opriep.

bron: Belga