15.000 betogers leiden in Brussel nieuwe golf van klimaatprotesten in

15.000 betogers leiden in Brussel nieuwe golf van klimaatprotesten in

Na een zomer waarin de batterijen bij de klimaatbetogers werden opgeladen, is het klimaatprotest sinds vandaagofficieel terug. De derde wereldwijde staking voor het klimaat bracht 15.000 betogers op de been in Brussel. Voor Youth for Climate is het de start van seizoen twee van klimaatmarsen. "We are back", klonk het in koor. De Klimaatcoalitie, Rise for Climate, Youth for Climate, Teachers for Climate, Workers for Climate, Scientists for Climate, Extinction Rebellion en de Grootouders voor het Klimaat tekenden allemaal present op de eerste grote afspraak sinds de verkiezingen in mei. Hun gezamenlijke boodschap is duidelijk.

"We zijn hier om klimaatgerechtigheid te eisen. Vanaf zondag heeft België nog 100 dagen tijd om een ambitieus klimaatplan op te stellen en tegen 2050 naar een nuluitstoot te gaan", zegt Nicolas Van Nuffel van de Klimaatcoalitie. "We hebben ambitie nodig", vervolgt Anuna De Wever. "Leiderschap wordt pas echt getest in tijden van crisis. We hebben de hele zomer gewerkt aan nieuwe acties, want we blijven de druk op politici hoog houden."

Tijdens de derde klimaatstaking kregen de klimaatbetogers opnieuw steun van de vakbonden. Marc Leemans (ACV) en Robert Vertenueil (FGTB) liepen zichtbaar mee. Enkele Europese vakbondsvertegenwoordigers namen na de mars het woord en hamerden op de sociale gerechtigheid die gepaard moet gaan met de klimaatgerechtigheid. "Waarom maken we geen wet die de arbeiders beschermt wanneer de temperatuur de 30 graden overschrijdt", stelden ze voor. Ook politici Raoul Hedebouw (PvdA) en Meyrem Almaci (Groen) werden opgemerkt in de enthousiaste menigte.

bron: Belga