12 essentiële regels voor in de metro

12 essentiële regels voor in de metro

Het is soms duwen en trekken om je plekje op de metro te veroveren, en af en toe komt er zelfs een middelvinger aan te pas. Als mensen gehaast zijn vergeten ze soms hun manieren in het openbaar. Om dat tegen te gaan heeft Parijs een gids gemaakt met 12 regels om het terug aangenaam te maken op het openbaar vervoer.

Zeker in Parijs wordt het openbaar vervoer door miljoenen mensen per dag gebruikt. Vele toeristen bestempelden de Parijsenaar dan ook als onbeleefd, omdat ze soms het hoofd niet meer koel houden tijdens het reizen. Je zou voor minder als je elke dag door zo'n drukte moet. Vandaar dat het RATP, de Parijse maatschappij voor openbaar vervoer, de laatste twee maanden zo'n 2000 suggesties hebben verzameld van zowel bus- als metroreizigers. Die werden vertaald in 12 essentiële regels in het kleine boekje "Manuel de savoir-vivre a l'usage du voyageur moderne" wat evenveel wil zeggen als de gids voor goede manieren voor de moderne reiziger.

Enkele voorbeelden:

Het bordje met een doorstreepte sigaret op betekent dat je hier niet mag roken. Echt niet. Doe dat dan ook niet!

Een gsm dient om in alle discretie te bellen. Laat die luidspreker dus maar achterwegen en begin niet te roepen aan de telefoon. Meestal heb je toch een slechte verbinding in een metrostation.

Ook op de bus wordt stilte geapprecieerd.

Loopt er toevallig een knap persoon voorbij, kijk hem of haar dan niet na alsof ze een of ander pronkstuk is. Wie weet bliksemt ze je wel neer met haar ogen.

 

Het volledige boekje kan je hier bekijken.