11.11.11 hekelt fraude bij nieuwe verkiezingen in Congo

door
Belga
Leestijd 2 min.

Morgen worden in Congo indirecte verkiezingen gehouden voor de nationale Senaat en voor provinciegouverneurs. Onderzoek van de partners van 11.11.11 toont aan dat daar grootschalige corruptie mee gepaard gaat. De ngo dringt er bij de Belgische overheid op aan dat ze dit soort wantoestanden niet door de vingers ziet. De stembusgang volgt bijna drie maanden na de eveneens omstreden presidentsverkiezingen in Congo, die uitliepen op een overwinning voor Felix Tshisekedi. Bij de vrijdag beginnende verkiezingen moeten de nieuwe provinciale parlementen 100 nationale senatoren verkiezen. De parlementen van de provincies Noord-Kivu en Mai Ndombe verkiezen later nog acht extra senatoren. Op 26 maart duiden ze dan ook nog 26 nieuwe provinciegouverneurs en vicegouverneurs aan.

11.11.11 en haar Congolese partners ODEP, AETA en RECIC die de ngo documenteerden, meldde de voorbije weken "grootschalige corruptie en omkoping van provinciale parlementsleden". "Gouverneurs - en Senaatszetels worden voor grof geld verkocht in Congo", zegt Pieter-Jan Hamels, beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij 11.11.11. "Zo vragen provinciale parlementsleden in Kinshasa zo'n 25.000 dollar per stem aan kandidaat-senatoren; voor het gouverneurschap bedraagt de prijs 50.000 dollar per stem". In de provincies Kwango, Maniema en Zuid - Kivu schommelen de bedragen tussen de 15.000 en 20.000 dollar per stem. Provinciale parlementsleden zouden onder meer gevraagd worden om een foto te maken van het ingevulde stembiljet als bewijs voor de 'betaling', hekelt de ngo.

ODEP, AETA en RECIC roepen president Tshisekedi op, maatregelen te nemen om verkiezingscorruptie tegen te gaan en de daders te bestraffen. De kiescommissie wordt opgeroepen, actie te ondernemen bijvoorbeeld door erop toe te zien dat parlementsleden geen gsm's of camera's meenemen naar het stemhokje.

Voor 11.11.11 moeten België en de Europese Unie meer doen om de democratie in Congo te verdedigen. België en de Europese Unie hebben jaren gepleit voor eerlijke verkiezingen in Congo, stelt Hamels. "Nu de presidentsverkiezingen achter de rug zijn, lijkt de internationale aandacht echter weggeëbd. Men tracht nu vooral de sterk verslechterde diplomatieke relatie tussen België en Congo te herstellen. Kritiek op dit soort wantoestanden lijkt niet meer mogelijk. Dat is bijzonder jammer".

bron: Belga