11 vreemde maar originele gebouwen

11 vreemde maar originele gebouwen

Raakt u de saaie woonblokken of grijze kantoorgebouwen ook weleens beu? Wat dacht je er dan van om eens in een kubuswoning te leven of te werken in een pianogebouw? Hier lijsten we 11 van de meest vreemde maar toch mooie gebouwen voor je op. En wie weet kan je ze als inspiratie gebruiken voor jouw toekomstige woning.

1. Basket Building, Ohio, Amerika

Een toepasselijker architectuur kon The Longaberger Company niet kiezen. Het bedrijf produceert voornamelijk handgemaakte mandjes, het hoofdkantoor is dan ook prima PR-reclame.

© Derek Jensen

2. Kansas City Public Library, Missouri, Amerika

Ook deze bibliotheek moet qua toepasselijkheid niet onderdoen.

© Kansas City Library

3. Kunsthaus Graz, Oostenrijk

Het heeft een beetje weg van een omgekeerde voetbalschoen, zou je kunnen denken. Toch heeft het niets met voetbal te maken, het museumgebouw is een typevoorbeeld van de zogenaamde 'blobitectuur', een bouwstijl waarbij de buitenkant van het gebouw grillige vormen heeft.

© Marion Schneider

4. Het 'dansende huis', Praag, Tsjechië

Dit opvallende kantoorgebouw van de bekende Canadese architect Frank Gehry is gelegen in de Tsjechische hoofdstad, vlakbij de Moldau. Gehry staat bekend om zijn innovatieve en gewaagde ontwerpen, waarvan dit gebouw dat lijkt op twee dansers een goed voorbeeld is.

© Dino Quinzani

5. Guggenheim Museum, Bilbao, Spanje

Het Guggenheim Museum is misschien wel het meest bekende werk van Frank Gehry. Het wordt vaak beschouwd als het typevoorbeeld van het 'deconstructivisme', een bouwstijl die ervan uitgaat dat de hedendaagse maatschappij verwarrend en onzeker is, en dat dit tot uiting moet komen in bouwwerken.

© Tony Hisgett

6. Kubuswoningen in Amsterdam, Nederland

Deze kubuswoningen uit Amsterdam zijn al ongeveer dertig jaar oud. Het idee erachter is dat de woning wordt gebouwd op smallere kolommen, zodat de vrijgekomen ruimte eronder openbaar kan blijven.

© F. Eveleens

7. Luxor Hotel, Las Vegas, Amerika

Wanneer je in Las Vegas bent, zal dit immense gebouw meteen opvallen. Met zijn ruim 4.000 kamers is dit hotel en casino het vijfde grootste ter wereld.

© Luxor Hotel

8. Hang Nga Guesthouse, Vietnam

Dit gebouw wordt in de volksmond vooral 'crazy house' genoemd vanwege zijn onconventionele stijl. De complexe en organische vormen zijn typisch voor het expressionisme.

© Kelisi

9. Stenen huis, Guimaraes, Portugal

Dit 'stenen huis' is simpelweg tussen twee grote rotsblokken gebouwd. Handig, zo moet je immers 2 muren minder bouwen. Het kan een ideetje zijn voor mensen met een beperkt budget.

© Feliciano Guimarães

10. Lotus Tempel, New Delhi, India

Dit 'huis van aanbidding' heeft de opvallende vorm van een gesloten bloem. Sinds zijn opening in 1986 lokte het in 15 jaar tijd meer dan 70 miljoen bezoekers, dat is meer dan de Eiffeltoren of de Taj Mahal.

© Jeremy Vandelizer

11. Piano House, Anhui, China

Met dit oefengebouw voor Chinese muziekstudenten vond de plaatselijke Chinese overheid wel een heel originele manier om de regio in de kijker te zetten. Je betreedt het gebouw via de glazen viool en komt via een trap in het 'pianohuis' terecht.

© MyModernMet