1.000 euro boete voor Anderlecht na spreekkoren tegen Brugse doelman en scheidsrechter

1.000 euro boete voor Anderlecht na spreekkoren tegen Brugse doelman en scheidsrechter

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Anderlecht vrijdag een boete van 1.000 euro opgelegd, nadat Brusselse fans in de thuismatch tegen Club Brugge de scheidsrechter en Brugse goalie op de korrel hadden genomen en het beruchte "Alle boeren zijn homo's" hadden gezongen. De match delegate die op 4 april aanwezig was in het Astridpark beschreef in zijn verslag verschillende spreekkoren. Zo weerklonk meteen na de aftrap het beruchte "Alle boeren zijn homo's". Dat lied werd op het einde van de wedstrijd nogmaals hernomen.

Tussendoor moest ook scheidsrechter Bram Van Driessche het ontgelden. De ref kreeg in de 27e, 29e en 68e minuut "Hij is de hoer van FCB" te horen. Ook de Brugse doelman Ethan Horvath werd niet gespaard, voor hem hadden de RSCA-fans het fraaie "Enculé, fils de pute" in petto. Er werden ook drankbekers en andere projectielen op het terrein gegooid.

De Geschillencommissie Hoger Beroep besliste om blauw-zwart niet te straffen voor het lied "Alle boeren zijn homo's", omdat de woorden boer en homo "loutere benamingen zijn van een specifieke bevolkingsgroep, zonder discriminerende connotatie." Om die reden werd Club Brugge eerder ook vrijgesproken voor "Alle joden zijn homo's" in dezelfde wedstrijd, al tekende het Bondsparket wel beroep aan tegen die vrijspraak. Het BAS behandelt dat dossier op een later tijdstip.

Wel strafte de Geschillencommissie Hoger Beroep Anderlecht voor de beledigingen aan het adres Ethan Horvath en scheidsrechter Van Driessche. Het Bondsparket eiste een boete van 4.000 euro, maar daar bleef in het vonnis slechts 1.000 euro van over.

bron: Belga