10 zaken waar dertigers spijt van hebben

10 zaken waar dertigers spijt van hebben

Onlangs vroeg een beginnende dertiger voor advies aan veertig plussers over zijn kersverse leeftijd op Reddit. Daar kwam heel wat reactie op en er zijn duidelijk elf dingen waar de meeste dertigers spijt van hebben. Een kleine greep uit de antwoorden:

1. Te veel zorgen over verwachtingen

Volgens de ervaren dertigers voel je op deze leeftijd meer dan ooit druk van je sociale omgeving maar dat mag je niet tegenhouden. Je verwacht misschien dat je een eigen huis, kinderen, vrouw of een vaste baan hebt en je maakt je er constant zorgen over. Dat is helemaal niet nodig, laat die verwachtingen gewoon vallen. Trek het je niet aan als je leven afwijkt van de norm, zorg gewoon dat je gelukkig bent en dat je ten volste van het leven geniet.

2. Te weinig tijd doorbrengen met de ouders

De meesten die op de Redditpagina antwoordden hadden spijt dat ze niet meer tijd doorbrachten met hun ouders terwijl die jong genoeg waren om activiteiten te doen. Ga wandelen met je ouders, ga samen op reis of voer gewoon regelmatig een gesprekje. Die dingen zullen alleen maar moeilijker worden naarmate je ouders ouder worden.

3. Werk op de eerste plaats zetten

Iets om zeker in gedachte te houden als dertig is dat je moet oppassen met je werk op de eerste plaats te zetten. Je moet tijd doorbrengen met de mensen waarvan je houdt. Die momenten zijn veel belangrijker dan geld of je carrière.

4. Tijd spenderen aan negativiteit

Kijk uit voor mensen die je slecht doen voelen over jezelf. Je dacht misschien dat die weg zouden gaan tegen dat je dertig bent maar de kans is groot dat ze er nog zijn en dat je daardoor soms negatieve gedachten hebt. Beoordeel je relatie met zo'n mensen nog eens en zorg ervoor dat hun negatieve invloed verdwijnt.

5. Denken dat je oud bent als dertiger

Waarschijnlijk zal je denken dat je te oud bent voor een aantal zaken als dertiger. Niets is minder waar, vraag dat maar aan vijftigers en zestigers. De wereld lag aan je voeten als twintiger en de wereld ligt nog steeds aan je voeten wanneer je dertig bent. Leef je leven zoals het jonkie dat je nog steeds bent en verlies dat innerlijke kind niet volledig.

6. Jezelf niet op de eerste plaats zetten

Vanaf dat je jezelf op de eerste plaats in je leven zet, vallen de meeste puzzelstukjes op hun plaats. Als jij gelukkig bent, zal je relatie daardoor verbeteren dus het is een win-winsituatie. Je leven draait niet rond je partner dus zorg zeker dat je je eigen dromen doet uitkomen.

7. Niet goed voor je lichaam zorgen

Het is een beetje een tegenstelling, je zegt dat je te oud bent voor iets maar toch denk je dat je nog altijd als een twintiger zomaar alles kan eten en niet hoeft te sporten. Draag zorg voor je lichaam want voor je het weet is het te laat om er nog iets aan te veranderen.

8. Geen kansen durven nemen

Misschien ben je te voorzichtig op deze leeftijd omdat je aan die verwachtingen wil voldoen maar leef een beetje. Durf een kans te nemen en wie weet wat er gebeurt. Speel niet altijd op veilig.

9. Niet genoeg reizen

De wereld is binnen handbereik dus neem de kans om te reizen terwijl je nog jong bent. Naarmate je ouder wordt, wordt het alleen maar moeilijker om te reizen. Stop met uitstellen en zorg dat je die ene reis waarvan je al zolang droomt boekt.

10. Je teveel zorgen maken over wat anderen denken

Dit is iets waaraan iedereen zich schuldig maakt in eender welke leeftijdscategorie. Neem je dertigste als een startpunt om hier geen rekening meer mee te houden. Mensen die iets betekenen in je leven zullen je aanvaarden voor wie je bent dus stop met energie te verspillen aan je zorgen te maken over wat anderen denken.