10 verbazingwekkende dingen over je ogen die je niet kende

10 verbazingwekkende dingen over je ogen die je niet kende

TheDress heeft dit weekend het hele internet in zijn ban gekregen en mensen zijn er nog steeds niet uit of de jurk nu blauw-zwart of wit-goud is. Uiteindelijk bleek dat de jurk blauw-zwart is. Dat heeft de wetenschap besloten en dat werd gesteund door de makers van de jurk. Waarom zijn er dan zoveel mensen overtuigd dat de jurk wit-goud is? Dat komt door de manier waarop onze ogen functioneren. Het oog is een krachtig en complex orgaan. Hieronder volgen 10 verbazingwekkende feiten over het oog die je niet kende.

1. Bijziendheid en verziendheid is afhankelijk van de grootte van je oog

Mensen die bijziend zijn hebben grotere oogballen dan mensen die verziend zijn. Dit bepaalt of je in staat bent om dingen beter van ver of dichtbij te zien. Verbazingwekkend genoeg komt het verschil neer op amper een millimeter.

2. Mensen met blauwe ogen delen dezelfde voorouders

Gefeliciteerd mensen met blauwe ogen. Jullie zijn allemaal familie van elkaar. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen ontdekt. Ze vonden dat een genetische mutatie duizenden jaren geleden ertoe leidde dat mensen blauwe ogen ontwikkelden. Eerst hadden we allemaal bruine ogen, maar de verandering kan worden getraceerd tot een enkele voorouder bij wie de genetische mutatie zich voor het eerst voordeed.

3. Ommatophobia

Ommatophobia betekent angst voor ogen. Mensen die iemand niet in de ogen kunnen kijken of de kriebels krijgen als iemand zijn oogbal aanraakt, lijden wellicht aan deze fobie.

4. Onze ogen zien alles ondersteboven

Dit wist je wellicht wel dankzij de les biologie. Onze ogen zien alles op zijn kop en dat heeft te maken met de manier waarop onze ogen zijn gestructureerd. Onze hersenen zetten de beelden weer juist en dat proces gebeurt zo snel dat we het niet eens merken.

5. Je ogen kunnen verbranden door de zon

Je kan je ogen verbranden door te lang in de zon te zitten. Natuurlijk gebeurt er niet hetzelfde zoals met je huid. Het is eerder een langdurig proces. Je hoeft nu geen zonnecrème op je ogen te smeren, maar een zonnebril kan zeker helpen.

6. Sommige blinde mensen kunnen nog beelden zien in hun dromen

Mensen die geleidelijk aan blind geworden zijn tijdens hun leven, kunnen nog wel dingen zien in hun dromen. Mensen die zonder zicht zijn geboren, zien niets in hun dromen omdat ze geen idee van beelden hebben. Daarom hebben blind geboren mensen ook vaker nachtmerries dan mensen die wel kunnen zien.

7. We zijn als knipperlichten

We knipperen ongeveer 15 tot 20 keer per minuut, wat neerkomt op ongeveer 1200 maal per uur. Dat wil zeggen dat we maar liefst 28.000 keer per dag knipperen. Sommige onderzoeken suggereren dat we knipperen om onze hersenen een adempauze te geven. Het is een zeer kort moment van ontspanning voor onze geest.

8. Honden begrijpen ons via onze ogen

Studies hebben aangetoond dat honden bedreven zijn in het waarnemen van menselijke communicatie door onze ogen te volgen. Dat is zeer vergelijkbaar met de manier waarop we baby's proberen begrijpen en interpreteren.

9. 20/20 zicht is niet perfect, het is de norm

Perfect gezichtsvermogen is 20/10. Mensen met dat gezichtsvermogen kunnen objecten vanaf 20 meter afstand even scherp zien als mensen die hetzelfde object vanaf 10 meter zien.

10. Het menselijk oog kan meer dan 10 miljoen verschillende kleuren detecteren

Maar om een of andere reden, kunnen we het niet eens worden over de kleur van die jurk.