10 problemen waarvan de oplossingen je miljardair kunnen maken

door
Kevin
Leestijd 3 min.

De wereld helpen en er zelf rijker op worden, wie zou dat nu niet willen? Wij vonden tien problemen waarop de wereld voorlopig nog geen oplossing heeft, al wordt er al aan gewerkt. De uitvinder van die oplossingen zou er waarschijnlijk een flinke duit aan verdienen en heel de mensheid zou ervan gebaat zijn. Reden genoeg om dat eens van dichterbij te bekijken.

1. Een schone manier om steenkool te verbranden

Wired besteedde onlangs heel wat aandacht aan een technologie waarmee we energie kunnen opwekken uit kool zonder dat we de atmosfeer vullen met koolstof. Volgens Wired is het belangrijker om ons in de komende decennia te focussen op een manier voor schone kool dan op hernieuwbare energie omdat we dan in tussentijd de brandstof kunnen gebruiken die het meest voorkomt op onze planeet. Maar momenteel zijn efficiënte manieren om met koolstof om te gaan duur, weinig glamoureus en zeer tijdrovend.

2. Internet over heel de wereld

Veel mensen zijn het er over eens dat internet overal beschikbaar moet zijn maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Google werkt momenteel al aan een systeem dat ze Project Loon noemen. Met dat project wil Google een hoop luchtballonnen lanceren naar de stratosfeer. De ballonnen werken op hernieuwbare energie en zullen zelfs op de moeilijk te bereiken plaatsen een internetsignaal uitzenden. Facebook werkt aan iets gelijkaardigs maar in plaats van luchtballonnen willen zij drones gebruiken.

3. Goedkope ontzilting

Schaarste aan drinkwater is een gigantisch probleem in de toekomst voor onze planeet. Het zout uit het zeewater filteren, ofwel ontzilting, zou daar een oplossing op zijn maar voorlopig kost dat proces ongelofelijk veel energie en zijn ontziltingsinstallaties erg duur. WaterFX, een bedrijf uit Californië heeft mogelijk een oplossing gevonden op dat probleem door zonne-energie te gebruiken om zout van het zeewater te scheiden door middel van verdamping. In vergelijking met de andere methodes die bestaan voor ontzilting is de deze een pak efficiënter.

Bron: WaterFX

4. Goedkope, efficiënte zonne-energie

Momenteel zijn er twee manieren om de kost van zonne-energie te drukken. De ene is door massaal veel fotovoltaïsche cellen te produceren. Die zijn bijzonder goedkoop maar niet erg efficiënt. Efficiëntere cellen kosten natuurlijk meer maar zullen ook meer energie opwekken met de zelfde hoeveelheid zonnestralen. Nu wordt er gezocht naar cellen die goedkoop en efficiënt zijn. In Australië zijn onderzoekers al dichtbij. Daar experimenteren ze nu met perovskieten, een materiaal waarmee ze een eeuw geleden al proeven uitvoerden en dat spotgoedkoop is. Volgens de onderzoekers kunnen ze met die stof de kosten van zonne-energie met 75% verminderen.

5. Internationale betalingen zonder hoge kosten

Het is niet meteen een probleem dat de doorsnee consument raakt maar het zou financiële instellingen heel wat geld kunnen besparen als ze overzees geld naar elkaar kunnen overschrijven zonder transactiekosten. Overschrijvingen zouden ook goedkoper worden als ze over een gedecentraliseerd netwerk  of over een gedistribueerd netwerk dat geen vergoedingen vraagt verstuurd worden. Dat is het probleem dat Bitcoin en alle gelijkaardige producten aan Bitcoin momenteel proberen op te lossen.

6. Een pil waardoor je afvalt

De meeste mensen vinden wel van zichzelf dat ze een kilootje te veel wegen maar diëten is zo'n lastig iets om vol te houden. Een simpele pil waardoor je kan eten wat je wil zou sowieso inslaan als een bom. Wetenschappers aan de universiteit van Los Angeles zijn daar misschien al in geslaagd. Ze hebben muizen genetisch gemodificeerd zodat ze vet veel efficiënter verbranden dan normale muizen. Volgens een medewerker aan de studie zijn de muizen immuun voor obesitas, ondanks een dieet met veel vetten. Ze vertoonden zelfs geen verhoogd risico voor diabetes en hartaandoeningen en hadden een normale bloeddruk.

7. Draadloze elektriciteit

Digitale apparaten worden steeds kleiner en kleiner waardoor het vaak vervelender wordt om ze aan te sluiten aan de elektriciteit zodat hun batterijen kunnen opladen. Beeld je in dat je een smartwatch om de zoveel uur zou moeten uitdoen omdat die moet opladen. Volgens Tony Fadell, de man achter de iPod, heeft het geen zin om te streven naar betere batterijen. Een oplossing op dat probleem is om geen batterijen meer te gebruiken. Bij de universiteit van Washington onderzoeken ze een techniek waarmee tv en mobiele signalen worden omgezet en gebruikt als krachtbron. Die apparaten hebben zelfs geen batterijen meer nodig. WiTricity pakt het anders aan en zoekt naar een manier om constant draadloos je apparaten op te laden.

Bron: CNN

8. Correct voorspellen van natuurrampen

Na vijftien jaar van relatieve stilte begint de aarde terug te beven in Zuid-Californië en niemand kon dit voorspellen. Seismologen zijn verdeeld over het feit of ze ooit in staat zullen zijn om aardbevingen te voorspellen. We zien tegenwoordig ook meer en meer natuurrampen en er zouden heel wat levens gespaard kunnen worden als die allemaal voorspeld worden.

9. Paswoorden die niet te hacken zijn

Volgens Wired is 2012 het jaar waarin alle paswoorden gekraakt konden worden. Hackers zijn dusver in staat om met brute kracht door de meeste firewalls door te komen. Het recente veiligheidslek Heartbleed bewijst nog maar dat onze online gegevens redelijk kwetsbaar zijn. Er moet een manier komen om aan je online gegevens te vergrendelen zonder paswoord. Google is al aan het werk om je smartphone of een ander object te veranderen in een soort autosleutel voor je computer, waardoor je niet aan je gegevens kan zonder dat je je telefoon bij hebt.

10. De dood

De dood blijft de grootste vijand van de mens maar Google heeft nu ook mensen aangenomen om daar iets aan te doen. Cynthia Kenyon is een biofysicus die samen met Calico experimenten uitvoert om ouderdom tegen te gaan. Ze zijn er al in geslaagd om een rondworm die in mensenjaren 80 oud is, zich te laten gedragen alsof hij maar 40 mensenjaren oud is.