"Ik zou niet verrast zijn met een basisplaats tegen Italië, maar we zien wel wat het wordt." Dat zei Laurent Ciman vanmiddag na de eerste training van de Rode Duivels op Franse bodem. De 30-jarige verdediger van het Canadese Montréal Impact was oorspronkelijk opgeroepen als reserve, maar mocht door het vele blessureleed in de defensie alsnog mee naar het EK. Hij kreeg meteen speelminuten in de oefeninterlands in en tegen Zwitserland (1-2) en thuis tegen Noorwegen (3-2) en scoorde tegen de Noren meteen zijn allereerste doelpunt voor de Duivels. Zijn sterke prestaties zijn ook bondscoach Marc Wilmots niet ontgaan, het is dan ook niet ondenkbaar dat Ciman maandag als rechtsachter start in de EK-opener van de Belgen tegen Italië.

Ciman erkent dat er - zelfs met de vele afzeggingen - veel concurrentie is in de verdediging. "Ik ben klaar om te spelen, op welke positie de bondscoach me ook nodig heeft. Ik wist vooraf dat ik in actie zou komen tegen Zwitserland en Noorwegen en dat deed deugd. Ik voel me goed, bevrijd. Uiteraard heb ik verwachtingen voor dit EK en hoop ik dat ik mijn kans krijg", aldus Ciman, die toegaf dat er op verdedigend vlak nog ruimte voor verbetering is. "Er zijn de voorbije matchen individuele en collectieve fouten gemaakt, daar moeten we over praten en aan werken. We hebben nog enkele dagen de tijd om de puntjes op de i te zetten, maar je mag ook niet vergeten dat je met Vincent Kompany de leider van je verdediging kwijt bent en dat iemand als Thomas Vermaelen van ver komt".

Het viel op dat trouwe soldaat Ciman zondag na zijn doelpunt fel werd toegejuicht door zijn ploegmaats. Wat mijn statuut binnen de ploeg is, moet je niet aan mij maar aan de andere spelers vragen. Ik ben rechtuit tegen iedereen, het respect is er voor me en ze kennen mijn waarde. Ik geef me op training altijd voor de volle 200 procent."

bron: Belga