TIPS VAN EEN ERVAREN FESTIVALFOTOGRAAF

TIPS VAN EEN ERVAREN FESTIVALFOTOGRAAF

De zomerfestivals komen eraan! Beleef jij de festivals vanuit het perspectief als fotograaf?

Houd dan rekening met deze tips.

  1. Hoe maak je goede foto's in slechte lichtomstandigheden?

Ken de beperkingen van je camera en lenzen en weet hoe ze reageren in bepaalde omstandigheden, zoals bij weinig licht. Houd ook altijd in de gaten hoe de belichting verandert en speel hierop in door te kiezen voor de juiste manuele instellingen. Als het echt donker is, neem je best lenzen mee met een groot diafragma (zoals portretlenzen), zodat je toch mooie shots kan vastleggen. Ook een camera waarvan je de ISO-waarden hoog kan optrekken of die geschikt is voor low light-omstandigheden kan je helpen als festivalfotograaf.

2.Hoe bepaal je welke momenten je vastlegt (of welke niet)?

Sommige fotografen hebben een lijstje in hun hoofd van welke shots ze zeker moeten hebben voor ze weer huiswaarts keren, zoals een shot vanaf het podium of de DJ-booth, eentje vanuit het publiek, een wide-shot van de festivalweide, … Om je goed voor te bereiden kan je voor elke opdracht ook zo'n lijstje maken en bekijken welk materiaal of welke instellingen je hiervoor nodig hebt. Natuurlijk zijn de spontane en onverwachte momenten het mooiste om vast te leggen, dus ga zeker op zoek naar de echte verhalen op de festivalweide of zelfs backstage.

  1. Hoe onderscheid je je als fotograaf op een event of festival van de foto's van bezoekers?

Elke festivalbezoeker maakt gretig foto's met zijn of haar smartphone vandaag. Picture or it didn't happen. Selfies en artiestenfoto's genoeg dus. Al kan je je hier als fotograaf, gewapend met professioneel cameramateriaal, zeker nog onderscheiden. Jij hebt immers de kracht in handen om perspectieven in te nemen die niet iedereen heeft. Bovendien kan je camera in omstandigheden van weinig licht en veel beweging sneller reageren en scherpstellen, zodat je beelden ook op groot formaat, er prachtig uitzien.

  1. Welk materiaal mag je niet vergeten in je cameratas?

Naast een camera, een set goede lenzen (die je liefst niet te vaak hoeft te wisselen) en extra batterijen kunnen deze items zeker ook van pas komen in je cameratas:

  • Oordopjes
  • Oplaadbare zaklamp om doorheen het publiek of op donkere festivals je weg te vinden
  • Schoonmaakspullen voor je camera en lenzen
  • Connectors om je camera rechtstreeks aan te sluiten op laptops, schermen, …
  • Musketon om kleine dingen aan te bevestigen, veel handiger en minder belastend dan een koord om je nek.

Wil jij ook de zomer doorbrengen als festivalfotograaf? Stel je dan vóór 25 mei kandidaat als officieel Canon fotograaf en ga aan de slag met de EOS RP op Elrow Town, WECANDANCE of Fire is Gold deze zomer!

Schrijf je hier in :

www.canonfestivalphotographer.be

Voor meer informatie over eventfotograaf en Canon ambassador Drew Ressler :

https://nl.canon.be/youconnect/inspiration/explorers/drew-ressler-interview/