Niets gezonder dan koken met stoom

Niets gezonder dan koken met stoom

Hoe stoom ik verschillende ingrediënten die samen klaar moeten zijn?

Wil je het jezelf gemakkelijk maken, kies dan een toestel dat de functie "automatisch menu-koken" heeft. Hierbij klik je op het scherm op de producten die je wilt bereiden en het toestel zal telkens aangeven wanneer een bepaald ingrediënt in de stoomoven geplaatst mag worden. Uiteindelijk zal met deze functie alles samen klaar zijn.

Geen oven met Automatisch Menu Koken? Kijk even naar het overzicht van Miele, en reken het zelf uit. Wil je graag een stukje zeebaars met wortelen en aardappelen stomen, zet ze dan in volgorde in de stoomoven van langste stoomtijd naar kortste.

Krijg ik een korstje aan mijn vlees?

Als je een korstje aan bv. je lamsfilet of varkenshaasje wenst, kun je het stukje vlees na het stomen nog heel even om en om in de pan een korstje geven. Heb je een combi-stoomoven, een toestel dat alle functies van een traditionele oven en een volwaardige stoomoven combineert, dan kan dit in één bereiding gerealiseerd worden. Gebruikmakend van de spijzenthermometer kun je je vlees dan zelfs exact tot op de gewenste kerntemperatuur bereiden.

Is het schoonmaken van een stoomoven veel werk?

Nee, het toestel heeft na het stomen enkel vocht aan de binnenwanden wat je gemakkelijk met een microvezeldoekje kunt verwijderen. Heb je een combi-stoomoven, dan is het zelfs nog eenvoudiger want dit toestel heeft een droogfunctie: In 20 min. droogt het toestel zichzelf.

Hoe vol mag ik een stoomovenpan leggen?

Het is belangrijk dat het stoom aan alle kanten goed bij de bereiding kan. Voor een groente zoals vb. bloemkool of broccoli mag je je stoomovenpan best tot de rand volleggen. Door de vorm van deze groentes kan het stoom dan overal nog steeds voldoende bij. Bij groentes zoals asperges of erwtjes die glad en dicht op elkaar liggen is het belangrijk dat de pan zeker niet te vol ligt. Beter is het dan om de hoeveelheid over meerdere stoomovenpannen te verdelen.

Moet ik water in de stoomovenpan toevoegen?

Vocht toedienen aan de bereiding in de stoomovenpan is enkel nodig voor bereidingen zoals droge pasta's, rijst, quinoa en granen omdat deze producten vocht moeten kunnen opnemen.

Wat kan ik nog allemaal stomen buiten groenten?

Groente is natuurlijk een klassieker omdat je bij groente duidelijk ziet dat de kleur behouden blijft na het stomen. De smaak is bovendien extra puur zonder toevoeging van kruiden. De variëteit van producten die je kan stomen is echter schier eindeloos: denk aan pasta, rijst, risotto, rijstpap tot zelfs confituur. Daarnaast is de sappigheid van gestoomde vis of van een gestoomd stukje kipfilet ongekend en laten we ook de desserts zoals, crème brûlée, flan of cake niet vergeten vermelden.

Hoe stoom ik vlees en vis?

Vlees stoom je het best als het gevacuumeerd is. Dit vacuumeren kun je doen met een vacuumlade, die Miele ook aanbied. Bij vlees dat gevacuumeerd is, kan er geen vocht ontsnappen tijdens de bereiding dus alle sappen blijven optimaal bewaard. Je kunt eventueel  het vlees ook verpakken in hittebestendige plasticfolie. Dit is een goed alternatief mocht je nog geen vacuumlade in je bezit hebben.

Vis stoom je in een stoomovenpan met gaatjes bekleed met een laagje boter of olie om te voorkomen dat de vis gaat verkleven aan de bodem van de stoomovenpan.

Voor de temperaturen en tijden kun je de app gebruiken of gebruikmaken van de functie “automatische programma's” op het toestel.

Kan ik ook opwarmen/ontdooien met een stoomoven?

Dit kan heel goed en veel gelijkmatiger dan in een microgolfoven. Stoom werkt gelijkmatig van buiten naar binnen op het gerecht in. Voor de temperaturen en tijden kun je de app gebruiken of gebruikmaken van de functie “speciale toepassingen” op de combi-stoomovens.

Kom langs bij Miele

In hun Experience Centers in Mollem en Brussel stelt Miele een groot deel van ons gamma tentoon. Naast het gamma vrijstaande toestellen en accessoires vind je er o.a. ook het meest complete en actuele overzicht aan inbouwtoestellen.

Wegens de huidige coronamaatregelen zijn de Experience Centers voorlopig dicht. U kunt wel een afspraak maken voor een verkoopsadvies via videocall. Dat kun je doen door hier door te te klikken en een datum en uur te boeken.

Na het boeken van uw afspraak neemt Miele contact met u op voor de videocall.