Meet de impact van je consumptie op de biodiversiteit

Meet de impact van je consumptie op de biodiversiteit

Biodiversiteit, wat is dat?

Biodiversiteit is de immense verscheidenheid van het leven op aarde en de interacties tussen de verschillende soorten en hun natuurlijke omgeving. Alle dieren, planten, paddenstoelen en zelfs micro-organismen in weilanden, bossen en oceanen maken deel uit van de biodiversiteit. Uit vijf rapporten die begin dit jaar gepubliceerd werden, blijkt dat het uitsterven van soorten in een stroomversnelling zit sinds 1900, aan hetzelfde tempo als het verdwijnen van de dinosaurussen. Volgens sommige experts zijn we zelfs de zesde massa-extinctie op aarde ingegaan. Het behoud van de biodiversiteit maakt trouwens deel uit van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de VN.

Grote enquête

Om burgers te doen begrijpen hoe dringend de situatie is en te sensibiliseren voor de impact van hun consumptiegewoonten heeft de FOD Volksgezondheid de campagne #BeBiodiversity gelanceerd, samen met een grote enquête over consumptie en biodiversiteit. Via de quiz 'Ben je een wrattenzwijn of een stokstaartje?' kan iedereen zijn consumptieprofiel ontdekken, geïllustreerd in de vorm van een totemdier. Na vijf vragen over wie je bent, krijg je acht vragen over je consumptiegewoonten gelinkt aan dagdagelijkse producten. De consumptiegoederen en diensten in de enquête hebben betrekking op levensmiddelen, cosmetica, elektronica, textiel, sierplanten, transport en toerisme.

Wrattenzwijn of stokstaartje?

Na elk antwoord krijg je een tekst te zien die de problematiek uitlegt vanuit het oogpunt van haar impact op de biodiversiteit. Ben jij een stokstaartje, egel, luiaard, struisvogel of wrattenzwijn? Op het eind van de quiz ontdek je jouw totemdier en krijg je enkele tips om eenvoudig je impact op de biodiversiteit te verkleinen.

De enquête staat nog tot 25 december online. Op het eind van de quiz kan je ook deelnemen aan een wedstrijd en ecocadeaus winnen zoals een elektrische plooifiets, een duurzame smartphone of een verblijf in de natuur.

Doe de quiz op https://mijnconsumptie.bebiodiversity.be