«Ik kon me even afsluiten van de realiteit»

«Ik kon me even afsluiten van de realiteit»

- GESPONSORD -

Wie fan is van HBO, rept zich best snel naar Play van Telenet. Sinds kort kan je dankzij het bedrijf naar al je favoriete reeksen van het Amerikaanse televisienetwerk kijken. Zo kan je nu  het eerste seizoen van de fantasyreeks ‘True Blood', een serie over, jawel, vampieren bingen. Niet meteen verkocht? MNM-DJ Julie Van den Steen neemt alle twijfels weg en vertelt je waarom je deze serie absoluut gezien moet hebben.

Julie, jij bent ambassadrice voor de serie ‘True Blood'. Waar gaat de serie over?

Julie Van den Steen: «Het is niet makkelijk om de reeks in enkele zinnen te beschrijven. ‘True Blood' gaat over vampieren die in onze samenleving een normaal leven willen leiden. Dankzij een Japans bedrijf dat nepbloed maakt, is dat ook mogelijk. Vampieren kunnen in de wereld van ‘True Blood' functioneren als mensen. Maar zoals de kijker snel zal ondervinden, is dat natuurlijk niet zo eenvoudig.»

«Het gaat trouwens niet alleen over vampieren, er zit ook veel drama in. Het heeft in dat opzicht misschien wel wat weg van ‘Thuis' of ‘Familie' (lacht).»

Hoe heb je de serie leren kennen?

«Ik zat nog in het middelbaar toen de serie voor het eerst in België werd uitgezonden. Mijn mama kende het verhaal al omdat ze de boeken, waarop de serie gebaseerd is, al gelezen had.

Bovendien waren we fan van het genre. Zo keken we bijvoorbeeld ook naar ‘Buffy The Vampire Slayer', dus het duurde niet lang vooraleer we samen aan ‘True Blood' begonnen. We waren meteen fan.»

«Toen ik op kot ging, bleef ik de reeks volgen. Ik keek de ene aflevering na de andere, helemaal in mijn eentje. Ik kijk vaak alleen naar series omdat ik heel wat guilty pleasures heb en dat niet wil delen met iemand anders (lacht). Alleen met mijn ouders en zus praat ik over de series waarnaar ik kijk.»

Waarom vind je ‘True Blood' zo leuk?

«Ik begrijp dat sommigen deze serie niet interessant vinden, want vampierenverhalen zijn een genre op zich. Het is een niche. Maar als je je erin laat meeslepen, ben je wel even echt weg van de normale wereld. Dat vind ik zo leuk aan de reeks. Ik kon me van de realiteit afsluiten. Ik heb altijd één voorwaarde als ik naar een serie kijk: Ik wil me er helemaal in verdiepen en niet nadenken. Dat heb ik met boeken ook. Op het einde wil ik iets hebben van: ‘Amai, wat was dat'.»

Is ‘True Blood' meer dan «gewoon een serie over vampieren»?

«Absoluut. De reeks heeft een zekere maatschappelijke relevantie en heeft zelfs een impact op mijn wereldbeeld gehad. Mijn mama groeide op in Congo, verhuisde naar West-Vlaanderen en leerde daar mijn vader kennen. Voor heel wat mensen was ze een beetje de vreemde eend in de bijt. Dat was voor mij ook wel apart, maar met behulp van boeken en series, waaronder ‘True Blood', spraken mijn ouders over zulke situaties met mij en mijn zus. ‘True Blood' gaat tenslotte ook over mensen die zich niet welkom voelen in een samenleving.»

Wat is je bijgebleven van de serie?

«Wanneer ik mijn ogen dichtdoe en aan ‘True Blood' denk, dan zie ik meteen het beeld van de vampieren voor mij: de tanden, het bloed,... Ik moet ook vaak terugdenken aan Sookie Stackhouse, één van de hoofdpersonages. Haar rol werd vertolkt door de Canadese actrice Anna Paquin. Ik vind haar echt een topactrice. Ze won zelfs een Golden Globe voor haar rol in ‘True Blood'.»

«Ik ben een beetje een maniak als ik naar films en series kijk. Ik moet daar álles over weten: de films waar alle acteurs in hebben meegespeeld, wat er in hun leven gebeurt,... Ik vind dat zo interessant! Uiteraard heb ik dat ook bij Anna Paquin gedaan. Het kan een serie voor mij nog zoveel beter maken.»

Is Sookie dan jouw favoriete personage?

«Ja, absoluut. Zowel Anna als Sookie zijn badass. Als jong meisje was ik ook altijd vrij ad rem. Helaas werd ik daar vaak op afgerekend. Ik keek op naar Anna toen ik haar de rol van Sookie zag spelen. Ik kon me vereenzelvigen met haar.»

Waarom moeten we naar ‘True Blood' kijken?

«Het is gewoon veel beter dan je verwacht. Ik hoor vaak de commentaar dat het er stom uitziet of dat het fantasygenre onnozel is. Maar als vrienden dan toch kijken, veranderen ze  snel van mening. Ik heb al heel wat mensen met die slagzin kunnen overtuigen, dus ik ben er zeker van dat dat nu ook zal gebeuren.»

Silke Vandenbroeck

‘True Blood' is beschikbaar in Play van Telenet.