"Game Of Thrones is het paradepaardje van het fantasygenre"

"Game Of Thrones is het paradepaardje van het fantasygenre"

- GESPONSORD -

Draken, epische vechtscènes, romantiek... Dankzij Play van Telenet word je in de mythische wereld van de HBO-reeks ‘Game of Thrones' gezogen. Thibault Christiaensen, frontman van Equal Idiots, steekt zijn liefde voor het bloeddorstige koningenspel niet onder stoelen of banken. «Dit moet je absoluut gezien hebben.»

Thibault, het is wellicht niet eenvoudig, maar kan je mij vertellen waar ‘Game of Thrones' (GoT) over gaat?

Thibault Christiaensen: «GoT is een hele boterham, laat ik dat meteen duidelijk maken (lacht). De serie is gebaseerd op de boeken van George R.R. Martin en speelt zich voornamelijk af op het fictieve continent Westeros. Verschillende huizen en families vechten er voor ‘The Iron Throne'. Tussendoor verschijnen er heel wat mytische figuren, zoals draken en levende doden. Het voelt allemaal erg middeleeuws aan.»

Hoe heb je GoT leren kennen?

«Dankzij vrienden ben ik ernaar beginnen kijken. In het begin was ik nogal sceptisch, want ik vond dat het iets weghad van Lord Of The Rings (LOTR), maar dat gevoel verdween al snel. GoT was voor mij de ideale ontspanning.»

Ontspanning? De serie staat er nochtans om bekend dat je je hoofd erbij moet houden.

«Dat klopt. Ik moet ook bekennen dat ik de eerste aflevering vrij moeilijk vond. Je krijgt enorm veel informatie en wordt gebombardeerd met nieuwe personages. Je moet zelf uitdokteren wie bij welk huis hoort en welke relaties er tussen de personages bestaan. Ik ben ook iemand die snel afhaakt als het te moeilijk is, maar ik hoorde van iedereen dat ik moest blijven kijken omdat het zo'n goede reeks is.»

«Ik ben nu op het punt gekomen dat ik uitleg en advies geef aan mensen die aan het eerste seizoen beginnen. Ik ben best wel een nerd. (lacht) Na een aflevering struim ik het internet af en ga ik op zoek naar theorieën en verborgen hints. Ik ben daar vrij hard mee bezig.»

Heel wat mensen kijken in groep naar een aflevering van GoT. Doe jij dat ook?

«Nee, ik heb nog nooit met anderen naar een serie gekeken. Ik denk ook niet dat dat iets voor mij is. Ik haat het als mensen babbelen tijdens een film of serie, dus ik zou mij daar veel te hard aan storen.»

«Het liefst kijk ik naar series op mijn laptop met mijn oortjes in op een plek waar geen zonlicht naar binnen schijnt. (lacht) Daar kan ik toch het hardst van genieten: geen achtergrondgeluiden en geen afleiding. Enkel de focus op de serie.»

Was je al een liefhebber van het fantasygenre?

«Ik ben daar altijd al geïnteresseerd in geweest. Star Wars en het Marvel-universum spreken mij ook aan. Heel wat mensen vinden dat ‘nerdy', maar ik vind dat echt de max. Als ik vroeger buiten speelde met mijn buurjongen, deden we vaak alsof we personages uit LOTR waren. Dan kropen we als hobbits door de struiken.» (lacht)

Je gaf zelf al aan dat de serie gebaseerd is op boeken van George R.R. Martin. Heb je ze gelezen?

«Twee jaar geleden kreeg ik de boeken cadeau van mijn ouders. Maar ik begon erin te lezen tijdens mijn examens, dus ik had daar toen vanzelfsprekend helemaal geen tijd voor. Ze liggen nu thuis op mij te wachten. Weet wel dat het serieuze kleppers zijn en dat ze gedrukt werden op een soort van bijbelpapier. Je moet er dus echt je tijd voor nemen.»

«De boekenreeks verschilt op sommige vlakken van de serie. Terwijl op televisie binnenkort het laatste seizoen wordt uitgezonden, moet George R.R. Martin het laatste boek nog afwerken. Daarnaast bevatten de boeken ook veel meer informatie dan de tv-serie. Er valt dus nog veel te ontdekken.»

Wat is je bijgebleven van de serie?

«GoT staat bekend om hele grote WTF-momenten. Personages waar je een band mee hebt opgebouwd, worden, en dat is geen spoiler, op de meest onverwachte momenten gruwelijk vermoord. Ik herinner me nog goed dat mijn mond tijdens zo'n moment gewoon openviel van verbijstering. Het is echt knap als televisiemakers zulke onverwachte zaken kunnen verwerken in een serie.»

Al heel wat bekenden zijn de revue gepasseerd in GoT, zoals zanger Ed Sheeran en en de IJslandse band Sigur Rós. Wil je ook eens meespelen?

«Heel graag. Al vond ik de cameo van Ed Sheeran zwaar overdreven. Ik vond dat echt vreselijk, het zag er zo fake uit. Mijn cameo mag wat subtieler. In een van de afleveringen verschijnt de drummer van Coldplay, Will Champion. Hij speelde mee als muzikant tijdens de ‘Red Wedding'. Dat vond ik wél tof.»

Heel wat fans beschouwen GoT als één van de beste series ooit. Ga je hiermee akkoord?

«In zijn genre is het de beste serie ooit, ja. Als er iets is wat mensen moeten zien, dan is het zeker GoT. Elke aflevering duurt een uur en in het laatste seizoen zullen ze zelfs anderhalf uur duren. Iedere keer kijk je als het ware naar een film. Over weinig andere series ben ik zo enthousiast. Ik kijk echt uit naar het laatste seizoen.»

«Bovendien denk ik dat het één van de succesvolste series is van het moment. Het is echt het paradepaardje van het fantasygenre. We gaan nog lang mogen wachten op een deftige opvolger.» Silke Vandenbroeck

Alle seizoenen van ‘Game of Thrones' zijn nu beschikbaar in Play op Telenet