Gepresenteerd door Native

“Falen wordt in onze samenleving afgestraft”

“Wie niet meer aan zichzelf twijfelt, heeft alle redenen om dat wel te doen.” Ondanks zijn uiteenlopende carrières, van rector aan de KU Leuven tot politicus en bekend mediafiguur, slaat de twijfel soms ook nog toe bij Rik Torfs.

Hebt u in uw leven al eens gefaald?

“Professioneel gezien had ik het erg moeilijk in 2003. Ik was toen gewoon professor aan de Faculteit Kerkelijk Recht van de KU Leuven en had vernomen dat er al verschillende pogingen waren ondernomen om de faculteit te sluiten. Ik heb een half jaar gevochten voor het voortbestaan ervan. Dat is iets waar ik echt van af heb gezien, want het is niet eenvoudig om elke dag te blijven vechten voor iets wat je dierbaar is.”

“In 2017 kon ik mijn mandaat als rector van de KU Leuven niet verlengen, aangezien ik de verkiezingen had verloren. Dit was natuurlijk ook geen prettige ervaring.”

Wat hebt u daaruit geleerd?

“Ik probeer een negatieve bladzijde zo snel mogelijk om te slaan. Zo heb ik op het verlies van mijn mandaat behoorlijk radicaal gereageerd. Ik ben de dagen erna met een heel ander leven begonnen. Voor mij zijn die rectorverkiezingen nu een wereld uit het verleden en dat geeft me een goed gevoel. In tijden van tegenslag breek je best met de dingen die voorbij zijn. Ga vervolgens op zoek naar nieuwe uitdagingen waar je je creativiteit in kan uiten.”

“Daarnaast moet je beseffen dat heel veel zaken relatief zijn. Overschat jezelf dus ook niet, want we zullen allemaal vergeten worden in de wereldgeschiedenis. Dat inzien, is al een enorme troost.”

De angst om te falen houdt heel wat Vlamingen tegen om te ondernemen. Begrijpt u die angst?

“Natuurlijk. Falen wordt in onze samenleving afgestraft. Als iemand boven het maïsveld probeert uit te steken en het mislukt, krijgt die persoon vaak te maken met leedvermaak van mensen die zelf niets gedurfd hebben. Mensen vrezen ook de reactie ‘zie je wel'.”

“Sommigen zeggen ook dat je moet durven falen, maar dat is wel gemakkelijk als je multimiljonair bent. Dus ik snap wel dat mensen aarzelen. We moeten startende ondernemers dan ook respecteren voor de zaken die ze willen opgeven en de risico's die ze willen nemen. Zij durven ten minste een stap in het onbekende zetten. Het is dat soort mensen waar ik echt bewondering voor heb. Een vlekkeloos parcours leg je uiteraard nooit af. Dat moet je natuurlijk wel beseffen als ondernemer.”

Herkent u die twijfel?

“Wie niet meer aan zichzelf twijfelt, heeft alle redenen om dat wel te doen. Ik probeer nu voor de eerste keer in mijn leven een roman te schrijven. Daar kruipt heel wat tijd en werk in. Al vraag ik me soms wel af of dit niet de grootste rommel uit de geschiedenis is. Als dat zo is, dan heb ik het ten minste geprobeerd. Je kan een mislukking ook een positieve draai geven. Het is maar hoe je het bekijkt.”

Lees meer verhalen van ondernemers op www.metfalenenopstaan.be