Boer Dirk: "Er zijn geen tussenpersonen, dus alles is kraakvers"

Boer Dirk: "Er zijn geen tussenpersonen, dus alles is kraakvers"

Boer Dirk: "Onder het motto gisteren in de grond vandaag in de mond verkoop ik groenten en fruit rechtstreeks aan mijn klanten. Ik verkoop mijn producten thuis in onze hoevewinkel en op de boerenmarkt. Door bij mij te kopen weten ze perfect waar hun product vandaan komt. En ze zien met eigen ogen dat we elke dag hard in de weer zijn om voor hen het beste product af te leveren. We merken dat de interesse in de teeltwijze van onze producten groeit. In de winkel of op de markt kan ik extra uitleg geven bij wat we doen."

"Het persoonlijke contact geeft veel voldoening en we krijgen bovendien een eerlijke prijs voor ons werk. Ook de klanten zijn tevreden. Doordat er geen tussenpersonen zijn, weten ze dat hun producten kraakvers zijn en dat ze enkel het beste van het beste krijgen. Consumenten hechten steeds meer belang aan duurzaamheid. Het is een bijkomende reden om te kiezen voor producten uit de korte keten en dus rechtstreeks van boeren uit de buurt. Zo worden de voedselkilometers beperkt en kom je automatisch terecht bij groenten en fruit van het seizoen."

Kopen bij de boer is plezant

Door rechtstreeks bij de boer te kopen, betaal je een eerlijke prijs en steun je onze landbouwers. Je koopt bovendien volgens de seizoenen en beperkt je impact op ons leefmilieu. Je staat rechtstreeks in contact met de boer die jouw voedsel produceert en vermijdt zo alle tussenschakels. De boer kan uitleg geven over de productiemethode, heerlijke recepten, enz. Dat schept vertrouwen want je weet precies wat je op je bord krijgt. In de korte keten kan je groenten, fruit en aardappelen kopen, maar ook zuivel, vlees en kruiden koop je recht van bij de boer. Kopen bij de boer kan je in een hoevewinkel meteen op het erf, op een boerenmarkt of aan een automaat.

Maar er is nog veel meer

Wil je producten van bij de boer kopen, maar heb je weinig tijd en geen hoevewinkel of boerenmarkt achter de hoek? Dan is een groenteabonnement of bestellen bij een buurderij misschien wel iets voor jou!

Een groenteabonnement is een (twee)wekelijks pakket biogroenten en/of fruit dat je kan afhalen bij een afhaalpunt in jouw buurt. Je groenten komen van een boer uit je buurt en je eet wat het seizoen te bieden heeft. Een abonnement neem je voor een bepaalde periode (meestal een jaar).

Bestellen bij een buurderij is ook gemakkelijk en snel maar je keuze is groter. Het assortiment bevat naast groenten en fruit ook zuivel, vlees en streekproducten. Het is de ideale mix tussen een boerenmarkt en een webwinkel. Je doet een online bestelling via een app waarop je de producten van verschillende boeren en ambachtslieden uit de buurt kan terugvinden. Je haalt je pakket af op een afhaalpunt in je buurt.

Heb je wat meer tijd en wil je ook zelf de handen uit de mouwen steken? Dat kan ook! Je kan je aansluiten bij een voedselteam. Samen met een 20-tal gelijkgestemde mensen uit je buurt vorm je een groep die rechtstreeks producten van de boeren uit de buurt opkoopt. Bestellen gebeurt net zoals bij een buurderij via een webwinkel en je haalt je producten op in een depot. De meeste leden van een voedselteam hebben een taak en engageren zich bijvoorbeeld om op maandelijkse basis een handje te helpen (bijvoorbeeld het depot openhouden).

Je kan ook echt zelf aan de slag door te kiezen voor CSA of Community Supported Agriculture. Je koopt in het begin van het seizoen een oogstaandeel en deelt mee in de opbrengsten en kosten van het bedrijf. Het leuke is dat je je groenten en fruit zelf mag oogsten.

Iets vrijblijvender, maar daarom niet minder voldoening gevend, is zelfpluk. Het is de ideale activiteit om met kinderen te doen. Op een zelfplukboerderij mag je zelf groenten en fruit oogsten. Zo leer je op een laagdrempelige manier over de productiewijze van groenten en fruit en zie je met eigen ogen dat achter elk lekkers op ons bord hard werk en echt vakmanschap schuil gaat.

Op zoek naar een verkooppunt in jouw buurt: www.rechtvanbijdeboer.be