SPOT ON. Sam De Nef: «Mijn Servische schoonfamilie heeft mijn ideeën over muziek gevormd»

SPOT ON. Sam De Nef: «Mijn Servische schoonfamilie heeft mijn ideeën over muziek gevormd»
Foto M. Valusek

Wie is Sam De Nef?

Sam De Nef: «Sam De Nef is een project in mijn eigen naam. De muziek die uitkomt onder dit project is dan ook uiterst persoonlijk. De verhalen die je kan vinden in mijn muziek komen rechtstreeks uit mijn omgeving.»

De Nef werd naar eigen zeggen «enorm geïnspireerd» door een bezoek aan de familie van zijn vriendin in Servië. «De manier waarop zij samen zingen en musiceren, thuis, rond de tafel of bij het vuur – heel intiem, heel uitnodigend – heeft mijn ideeën over muziek echt gevormd», klinkt het.

Beschrijf de origin story van je muzikale project.

«Mijn fascinatie met muziek bestaat al voor zolang ik mij kan herinneren. Het spelen van instrumenten en schrijven van nummers begon toen ik 16-17 jaar was. Ik leerde toen dankzij mijn bandmaatje Rint ‘Come As You Are’ van Nirvana spelen. Dat was de start van een fantastische reis.»

Hoe onderscheid je je van de grijze massa?

«Door de unieke aanpak van mijn liveshows. De zorgvuldige samenstelling van personages in mijn band zorgt voor een zeer interessante sound en geeft mij de vrijheid om zo vrij mogelijk te performen. Naast de liveshows zorgt de nauwe samenwerking met mijn kompaan Pieter-Jan Decraene er ook voor dat er een herkenbare en unieke sound rond het project hangt.»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden jullie muziek weleens kunnen smaken?

«Big Thief, Alex G, Leonard Cohen, Amen Dunes, Elliott Smith…»

God is een dj, wist Faithless ons te melden. Mocht er één plaat op endless repeat staan in de hemel, welke zou jij aanvragen bij je aankomst daarboven?

«Lou Reed met ‘Transformer’.»

Wat is je grootste muzikale ambitie?

«Wereldwijd touren.»

Deze peeps verdienen een shout-out:

«Pieter-Jan Decraene, Brent De Nef, Denis De Meester, Rint Mennes Robin Declerck, Gwenda Schellekens, Tim Beuckels, Seppe Maesen, Frederik Daelemans, Louis Evrard, Nicolas Rombouts, Patrick Caels, Camille Willemart, Jovana Mitrovic, Sasa Srdic, Olja Petrovic, etc etc etc etc.»

‘Dawn/Dusk’ is nu uit bij Unday Records. Op 23 november stelt Sam De Nef zijn debuutplaat voor in de Ancienne Belgique in Brussel, op 30 november in Democrazy - De Centrale in Gent, op 1 december in De Roma in Antwerpen en op 7 december in Cactus Club in Brugge.