SPOT ON. Alaska Gold Rush: «Het feit dat we een duo zijn is een handicap en troef tegelijk»

Metro draagt ontluikend muzikaal talent van eigen bodem een warm hart toe. Daarom zetten we regelmatig artiesten in de schijnwerpers die verborgen zitten in het rijke Belgische muzieklandschap, onder de radar van het massapubliek. Vandaag is het woord aan het Waalse duo Alaska Gold Rush.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Wie zijn Alaska Gold Rush?

Een free folk/garage duo sinds 2013, bestaande uit Renaud Ledru en Nicky Collaer. Een originele combinatie van elektrische gitaar en drums, geïnspireerd door Amerikaanse folk met een snufje alternatieve rock. Hun derde album ‘Human Flare’ verscheen eind vorige maand.

Beschrijf de origin story van jullie muzikale project.

«Alaska Gold Rush is op een zeer spontane manier ontstaan, met het verlangen om een drumlijn te zetten onder de folksongs van Renaud. We speelden al snel wat optredens, wonnen een paar wedstrijden en de deuren zwaaiden open. Tegenwoordig spelen we steeds vaker in Frankrijk.»

«Eind 2018 werd onze drummer vervangen, wat een enorme uitdaging was omdat de hele muzikale balans opnieuw afgesteld moest worden. Door de invloed van Nicky, onze nieuwe drummer, heeft de band andere pistes verkend: meer rock, meer garage, meer no-nonsense. Het voelt echt als een nieuwe start voor de band.»

Hoe onderscheiden jullie zich van de grijze massa?

«Het feit dat we ‘maar’ met z'n tweeën zijn is een handicap en een troef tegelijk. Om een volle sound te creëren hebben we onze eigen stijl ontwikkeld. De afwezigheid van de bas wordt bijvoorbeeld gecompenseerd met de drums, die vrij complexe en uitgebreide patronen spelen vol lage geluiden. Ook het gitaarspel is zo ontwikkeld dat sommige noten de bas vervangen, terwijl de melodie met de hoge noten gespeeld wordt. Onze numerieke beperking dwingt ons met andere woorden om creatieve oplossingen te vinden.»

«Daarnaast hebben we onszelf een ongebruikelijke uitdaging opgelegd: alles wat we schrijven moet live gespeeld kunnen worden zonder loops of computer. We willen zo authentiek mogelijk zijn en concerten levendig houden.»

«Maar hét handelsmerk van Alaska Gold Rush, dat vooral tijdens concerten tot uiting komt, is de dynamiek en de wisselende intensiteit van de nummers. We spelen graag met nuances en wisselen intense passages af met rustpunten om het publiek in vervoering te brengen.»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden jullie muziek weleens kunnen smaken?

«Big Thief, Kurt Vile, Bob Dylan, Two Gallants.»

Wat is jullie grootste muzikale ambitie?

«Het zou geweldig zijn om in de Sun Studio in Memphis een album op te nemen met de apparatuur die voor Elvis of Howlin' Wolf werd gebruikt. Misschien kunnen we zelfs Jerry Lee Lewis zover krijgen om ons te begeleiden op piano. ‘Jerry Gold Rush live bij Sun’: grandioos.»

Deze peeps verdienen een shout-out:

«Onze families, want zonder hen zouden we de energie en inspiratie niet vinden. Alex De Bueger, de eerste drummer van Alaska Gold Rush, met wie we de mayonaise hebben gemaakt. Zijn vader, Luc, die ons jarenlang begeleidde bij concerten. Gaethan Dehoux, onze geluidstechnicus met wie we onze drie albums hebben opgenomen. Onze vrienden bij Luik Music, een geweldig label in Luik dat ons al twee jaar helpt. Onze Belgische en Franse boekenschrijvers, Julia Camino en Coming Sounds. In het bijzonder dank aan de dame van de muziekacademie van Gembloux, die Renaud op een dag adviseerde om nooit te zingen (zonder haar zou zijn zangcarrière onbestaande zijn).»

Op 10 mei stelt Alaska Gold Rush zijn derde album ‘Human Flare’ voor op Les Nuits Botanique in Brussel.