Stella McCartney waarschuwt wereldleiders: «Modewereld is een van de meest schadelijke industrieën»

Stella McCartney waarschuwt wereldleiders: «Modewereld is een van de meest schadelijke industrieën»
AFP / C. Jackson

Ontwerper Stella McCartney heeft gewaarschuwd wereldleiders over vervuilende modewereld: «De modewereld is een van de meest schadelijke industrieën.» McCartney gaat verder door te zeggen dat er voor het produceren van viscose 150 miljoen bomen moeten worden gekapt. «Dat terwijl ik erin slaag om duurzame houtpulp in Zweden te kopen», aldus de designer. «Ik wil delen hoe onmodieus de mode-industrie is.»

Dierlijke producten

McCartney was een van de negen chief executives die tijdens de G7-top mocht spreken over de versnelling van duurzaam beleggen. De ontwerper drong er op aan om te stoppen met het «straffen van diegenen die goed doen en de mode-industrie te stimuleren om duurzame keuzes te maken», aldus The Independent.

Het merk van de designer gebruikt geen dierlijke materialen: geen leer, veren, huid of bont. Dat is zeldzaam in de mode-industrie, aldus McCartney. «Als ik iets dat niet uit leer bestaat naar de Verenigde Staten wil exporteren, moet ik dat van mijn winst aftrekken. Voeg ik een stukje varkensleer toe, word ik vrijgesteld van mijn belasting. Ik word dus gestraft voor wat ik goed doe.»