'La La Land' evenaart record van Titanic

'La La Land' evenaart record van Titanic

Dat 'La La Land' met de meeste nominaties zou gaan lopen, stond in de sterren geschreven. De film wist deze maand nog zeven Golden Globes (foto boven) in de wacht te slepen. De vraag was eerder of de musicalfilm het record van ‘Titanic' en ‘All About Eve' kon evenaren. Die kaapten in het verleden maar liefst veertien nominaties weg. ‘La La Land' doet het dus even goed. ‘Mary Poppins' wordt zelfs van de troon gestoten als de meest genomineerde musical ooit. De klassieker uit 1964 maakte destijds kans op dertien beeldjes.

In totaal is de prent genomineerd in dertien categorieën, waaronder beste film, beste mannelijke hoofdrol, beste vrouwelijke hoofdrol en beste regie (zie inzetten).

Andere favorieten die meestrijden voor de meeste beeldjes zijn de sciencefictionfilm ‘Arrival' en de indiefilm ‘Moonlight'. Die eerste wordt wel eens vergeleken met ‘Independence Day', maar dan mét hersenen en een geniale twist. Moonlight is dan weer een sociaal drama over een Afro-Amerikaanse tienerjongen die opgroeit in een achtergestelde buurt in Florida.

Record voor Meryl streep

Er was niet alleen een absoluut record weggelegd voor ‘La La Land', maar ook voor Meryl Streep (kleine foto). De 67-jarige actrice is genomineerd in de categorie beste actrice en sleept zo haar twintigste nominatie ooit in de wacht. Tot nu toe verzilverde ze er al drie.

AFP / K. Nogi

De Hollywoodlegende werd tijdens de Golden Globes nog in de bloemetjes gezet met een oeuvreprijs. Tijdens haar speech riep ze de pers op om vrijheid, waarheid en waardigheid hoog in het vaandel te houden en nam ze de tijd om de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump te dissen.

Belgisch Tintje

In de categorie beste niet-Engelstalige film valt geen Belgische film te bespeuren. Toch zijn er twee linken met ons land. Zo is actrice Isabelle Huppert genomineerd voor haar rol in de thriller ‘Elle', een coproductie van het Belgisch productiehuis Entre Chien et Loup. Daarnaast is de Belgische coproductie ‘The Red Turtle' (kleine foto) van de Nederlander Michael Dudok de Wit genomineerd in de categorie beste animatiefilm.

Foto Studio Ghibli

Geen herhaling van #OscarsSoWhite

De voorbije jaren lag het filmprijzenfestijn onder vuur. In 2015 én 2016 was er namelijk geen enkele niet-witte acteur genomineerd voor een Oscar. Heel wat filmliefhebbers uitten hun ongenoegen op sociale media en de hashtag #OscarsSoWhite ging in een mum van tijd viraal. De voorzitter van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences besloot om stappen te ondernemen. Tegen 2020 moeten het aantal vrouwen en leden uit minderheidsgroepen verdubbelen. Vorig jaar werden 683 nieuwe leden aangeworven, waaronder veel vrouwen en mensen uit die minderheidsgroepen.

Die maatregelen laten zich voelen in de nominaties. Denk maar aan de films ‘Moonlight', ‘Fences' en ‘Hidden Figures'. Dit jaar zijn er bovendien zeven niet-blanke nominaties in de acteurscategorieën, waaronder Denzel Washington en Ruth Negga.

De 89ste Oscaruitreiking vindt zondag 26 februari plaats in het Samuel Goldwyn Theater in Beverly Hills. Gastheer van dienst is de Amerikaanse komiek en tv-presentator Jimmy Kimmel.