Zon en Zoom: zo boek je een workation

Zon en Zoom: zo boek je een workation
Foto Fotostock

8 uur: mails beantwoorden. 10 uur: zoomcall. 12 uur: een frisse duik in de oceaan. 14 uur: bedrijfsanalyse maken. 17 uur: rotsklimmen. 19 uur: lokale paella verorberen. 21 uur zonsondergang, met een wijntje in de hand.

Het zou zomaar eens je dagplanning kunnen zijn op workation, waar je daadwerkelijk werk verzet, maar ook de ultieme ontspanning opzoekt. Workations winnen aan populariteit. Het is niet gissen naar de drijfveren: je brengt geld in het laatje, maar kan tijdens je pauzes, weekends en na je uren bergwandelingen maken, varen op een bootje of volledig relaxen aan het zwembad. Na het werk wachten er geen huishoudelijke taken of opdringerige familie op je: jij deelt zelf je dag in. Blijf hangen in een heerlijk vakantiegevoel, terwijl je met meer energie dan ooit telewerkt op een exotische locatie. En je creativiteit? Die krijgt een boost, nadat je op een doodgewone dinsdagavond op een bergwand klom.

How to workay

Overtuigd? Dan is het bijna tijd om je biezen te pakken. Voor je op je droomworkation kan vertrekken, moet je tenslotte nog door enkele saaie administratieve stappen. Zomaar enkele dagen in het buitenland telewerken, kan helaas niet. Eerst moet je onder meer samen met je werkgever bekijken of je verzekeringen ook geldig zijn in het buitenland en in hoeverre je arbeidsovereenkomst afgestemd kan worden op een workation. Goede afspraken maken ook goede vrienden: bespreek meteeen ook hoe lang je op workation wil en wat jullie verwachten van elkaar. Idealiter verzilver je jullie overeenkomst op papier.

Nu dat vervelende gedoe van de baan is, is het tijd om écht te plannen. Ook workations komen in verschillende vormen: wil je een weekje weg? Of een maand? Ook het gezelschap kan van tel zijn. Misschien ga je al op een normale reis met je partner, dus wil je jouw werkvakantie misschien liever delen met enkele hardwerkende vrienden. Overdag motiveren jullie elkaar, in de weekends zetten jullie de bloemetjes buiten. Eveneens het pitchen waard: een workation met de collega’s. Samen in een villa aan de Adriatische Kust de bedrijfsstrategie bespreken kan wel eens tellen als teambuilding. Een werkdiscussie is zo vergeten en vergeven, wanneer jullie samen dobberen in zee.

Van de Kempen tot Kroatië

Je workationverblijf voldoet het best aan drie voorwaarden: het is er rustig (lees: geen spelende kinderen), er is uitstekende wifi (een binnenkopper) en het kost geen stukken van mensen (je wil geen verlieslatende workation). De simpelste optie is dan ook een Airbnb of villa in een gehucht in de Kempen, de Westhoek of de Ardennen. Veel administratief geklungel kan zo vermeden worden en je vindt er de nodige rust.

Wat je er niet vindt: stabiel zonnig weer, azuurblauw water, schattige berggeitjes, de mediterraanse keuken en ultieme anonimiteit – het risico bestaat tenslotte dat vrienden een weekendje op bezoek willen komen als je op rijafstand blijft. Wil je na je werkuren dus écht ontsnappen, dan boek je beter buiten de Belgische grenzen. Pas enkel op dat je niet op werkreis gaat naar een plek die, we zeggen maar iets, overrompeld wordt door zatte toeristen. De Portugese eilanden (Azoren en Madeira), de wijnstreek van Piemonte en de bergen in Montenegro kennen bijvoorbeeld zo’n hidden gems, waar het goedkoop, idyllisch én heerlijk vertoeven is. Tot zooms!