Zomeren in een kleine tuin

Zomeren in een kleine tuin

Een kleine tuin vraagt om een slim en creatief gebruik van de ruimte. Met deze tips geniet je optimaal van je balkon, dakterras of stadstuintje.

De reden waarom we een gezellige tuin willen is natuurlijk om een boek te kunnen lezen in de zon, cocktails op het terras te drinken en lekkere zomerse barbecues te organiseren. Heb je als je de barbecue moet bovenhalen geen plaats meer voor je gasten? Dan is de balkonbarbecue een ideale oplossing. Deze barbecue in de vorm van een bloembak hang je aan de aan de balustrade of reling van je balkon. Maar zelfs als je daar niet over beschikt, zijn er oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een wegwerpbarbecue. Of, als je het milieuvriendelijk wilt houden, een compacte, zinken barbecue.

 

Ga voor optisch bedrog

Verberg muren, hekken en andere tuinafsluitingen met struiken en heesters, zo zie je niet waar je tuin precies eindigt. Werk daarnaast met donkere en lichte vlakken. Een donkere achterkant, zoals klimop, geeft een effect van diepte, terwijl je met een lichte achterkant zorgt voor extra breedte. Ook bij de aankleding van de tuin plaats je de donkere elementen best tegen het uiteinde van de ruimte. Lichtere materialen, kleuren en planten mag je dan weer in het midden plaatsen. Zo is blauw een ideale kleur om je tuin optisch te verbreden of verlengen.

 

Werk verticaal

Verticaal tuinieren bestaat al langer. Je kan het heel professioneel aanpakken, zoals muren van de trendsetter Patrick Blanc. Hij zet tegen een versterkte metalen plaat stevige kunststoffen matten met voorgevormde zakjes met substraat waarin de planten groeien. Zo complex hoeft het niet te zijn. Er zijn ook gemakkelijkere en goedkopere alternatieven. Handige harry's kunnen hierin hun creativiteit de vrije loop laten, maar ook voor mensen met twee linkerhanden zijn er leuke alternatieven. Met een oude pallet, wat kippengaas of enkele bloempotten kom je al een heel eind.

 

Kies voor handige en plaatsbesparende accessoires

Klapstoelen stoelen zijn de meubelstukken bij uitstek voor mensen met een kleine tuin. En dat is logisch, je zet ze gewoon aan de kant als je ze niet nodig hebt. Maar ook vaste meubels kunnen ook heel handig zijn, omdat ze optisch wegvallen. Je kan dat effect nog vergroten door ze dezelfde kleur te geven als de achtergrond. Witte meubels op witte tegels zijn bijvoorbeeld ideaal. Daarnaast zijn designers ook heel creatief met meubels en accessoires om plaats te besparen. Zo is loft LED light een boempot en lamp ineen. Met de design bloempot Boskke Sky Planter Recycled hang je je planten aan het plafond of aan de muur.

door Heleen De Bisschop